Kungen på plats vid raset: ”Vill ta reda på vad som hänt”

Publicerad 2023-09-25

STENUNGSUND. Drygt två dygn efter det enorma jordskredet i Stenungsund var kung Carl XVI Gustaf vid E6:an.

Från en bro över motorvägen blickade han ut över en raserad hamburgerrestaurang, en tilltryckt bensinstation och krossade körbanor.

– Jag är glad att ingen omkom, säger han.

Kung Carl XVI Gustaf tillbringade helgen i Västsverige i samband med ett annat ärende när han nåddes av de dramatiska bilderna från jordskredet vid Stenungsundsmotet. Han bestämde sig för att ta tillfället i akt. På måndagsförmiddagen besökte kungen det drabbade området.

– När en så här dramatisk händelse händer vill jag ju ta mig hit och ta reda på vad som hänt, säger han.

Tillsammans med infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) släpptes kungen fram till en bro över motorvägen, bara några hundra meter från platsen där motorvägen krossades under natten mot lördagen.

Från utsiktspunkten kunde kungen och ministern betrakta bland annat den Burger King-restaurang som raserades och de enorma bucklor i vägen som skredet orsakats. Kungen konstaterade att raset kommer få stor påverkan på trafiken och infrastrukturen i västra Sverige.

– Jag är glad att ingen omkom, tack och lov. Men det påverkar trafiken och kommer påverka infrastrukturen över lång tid, säger Carl XVI Gustaf.

Infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) berättade att han väcktes av rapporterna från raset vid E6, en av sydvästra Sveriges absolut viktigaste vägar, under lördagsmorgonen. Sedan dess har han och kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) haft löpande kontakt.

– Det var overkliga bilder, och det är overkligt när man ser det på plats också, säger Carlsson.

 ”Jag är glad att ingen omkom”, säger Kung Carl XVI Gustaf som besökte Stenungsund tillsammans med bland annat infrastrukturminister Andreas Carlsson.

Tidigt på plats: ”Det var kolsvart”

Både kungen och infrastrukturministern hyllade de insatser som gjorts av räddningstjänst och andra myndigheter sedan de första larmen kom in strax före klockan 2 på natten mot lördagen.

– Det är mycket imponerande, och visar på väldigt mycket av det här goda samarbetet vi har i Sverige. När det verkligen gäller, då blir det bra, säger Carl XVI Gustav.

Andreas Carlsson (KD), infrastrukturminister:

– Jag har gett räddningstjänsten mitt och regeringens tack idag. Det går inte att understryka nog hur viktigt det varit i det här initiala skedet.

En av de som kom till E6:an efter att de första larmen ringts in var Lars Magnusson, regional insatsledare för Västra räddningsregionen.

– Man lyssnar på larmsamtalet och hör att någon kört ner i en grop på E6:an. Då tänker man att det är en mindre skada, men sen kommer det in fler samtal och då växer bilden, säger han.

Han berättar att platsen först var svår att överblicka.

– Initialt såg man inte mycket. Det var kolsvart. Vi fick ta hjälp av tekniska hjälpmedel, framförallt drönare, då kunde man få en hygglig bild av omfattningen. Och då var det mycket större än vi trodde från början.

Olof Lundberg är kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund.

Frustrerade lastbilschaufförer

Räddningstjänst fattade tidigt beslut om att undvika att ha egen personal i området annat än vid direkt livräddande insatser, eftersom riskerna med att befinna sig där är stora. Området undersöktes sedan med hjälp av ytbärgare från Sjöfartsverket.

Vidare handlar arbetet just nu bland annat om att kontrollera eventuellt läckage av diesel och bensin från bensinstationen inne på området, undersöka eventuella miljöskador och att försöka vara behjälpliga för de lastbilschaufförer och verksamheter som fortfarande har tillhörigheter på det avstängda området.

– Lastbilschaufförerna sitter ju och väntar på någon form av besked. De undrar om de ska vänta på att få sina pass och andra tillhörigheter eller när man ska åka hem, säger Lars Magnusson, regional insatsledare för Västra räddningsregionen.

Stenungsunds kommun har tagit hand om kontakten med lastbilschaufförerna, och sett till att de kunnat evakueras till ett hotell i kommunen.

– Det är ju frustrerande för dem, man tänker att ”jag kom ju ur bilen, så varför kan jag inte komma in”. De vill ju komma åt sina tillhörigheter, säger Olof Lundberg (S).

Trafik leds om – till ”Dödens väg”

Kommunen kommer att ta över en del ansvar vid platsen under veckan som kommer. Bland annat handlar det då om att se till att avspärrningarna på platsen upprätthålls och förstärks.

En stor yta har stängts av med däckspärrar och polisens avspärrningsband. Polisens presstalesperson August Brandt sa på lördagen att det ”är direkt livsfarligt” att beträda platsen.

Trots det har flera personer från allmänheten försökt ta sig in på området.

– Det är väl en blandning mellan nyfikna och folk som kanske ser ett tillfälle, skalskydd och sådant är ju inte riktigt intakt. Men vi har god hjälp av polisen, det är både säkerhet och stölder man behöver ta hänsyn till, säger Lars Magnusson vid räddningstjänsten.

Omledningen av trafik från den avstängda delen av motorvägen till ”gamla E6”, länsväg 650 som förr kallades ”Dödens väg”, påverkar rejält. Måndagen var den första vardagen efter skredet. Nu testas omläggningen av vägen i skarpt läge.

– På den tiden E6 gick där var det 4–5 000 fordon per dygn, och inte alls så mycket tung trafik som idag. Så de som bor där har verkligen fått se skillnad i trafikmängd, säger Olof Lundberg (S).

Omkring 10 000 fordon per dygn trafikerar vägen.

– Att leda om dem till mindre vägar blir svårt, och E45:an blir en omväg. E6:an är pulsådern mellan Göteborgs hamn och Norge, avslutar Olof Lundberg.