Flera operationer stoppade efter vårdblockaden: ”Skapar ett lidande”

Publicerad 2024-04-26

Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm.

Det råder fortfarande dödläge i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren.

Under fredagen har ett 20-tal planerade operationer ställts in i Region Stockholm som en effekt av blockaden och fler är att vänta om konflikten fortsätter.

– Det riskerar att skapar en del lidande för de patienter som går hemma och har ont, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm.

Klockan 16.00 på torsdagseftermiddagen trädde Vårdförbundets blockad i kraft.

Totalt 63 000 medlemmar gick då ut i konflikt efter att förhandlingarna mellan förbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner samt Sobona strandat.

Resultatet blir att medlemmarna inte kommer att jobba någon övertid eller mertid.

Vid lunchtid på fredagen rådde det fortfarande dödläge i förhandlingarna.

– Det pågår inga förhandlingar just nu. Vi får väldigt mycket frågor från våra medlemmar och det vi gör just nu är att hantera dessa, säger Matilda Uusijärvi, presschef på Vårdförbundet.

”Inte fått någon respons”

Även SKR bekräftar att parterna just nu står långt ifrån varandra.

– Vi har framfört till Vårdförbundet att vi vill att förhandlingarna ska återupptas med omedelbar verkan så att vi kan nå ett avtal, men vi har än så länge inte fått någon respons, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Kravet som Vårdförbundet framfört är stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman, fyra veckors sammanhängande sommarsemester samt löneökningar.

Enligt SKR är det framförallt kring arbetstidsförkortningen som är den stora låsningen.

– Vi har som det är redan nu ett mycket tufft ekonomiskt läge och stora svårigheter med att bemanna verksamheterna ute i kommunerna och regionerna.

När kommer ni ta en förnyad kontakt?

– Inom kort om vi inte hör något.

Aftonbladet har varit i kontakt med några av de större regionerna.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, bekräftar att ett 20-tal planerade operationer har ställts in och därmed skjutits fram.

– Det handlar inte om några akutoperationer eller cancerkirurgi utan om exempelvis ortopediska operationer i form av höft- och knäoperationer. Det är operationer som man medicinskt bedömt kan vänta.

Karolinska sjukhuset i Huddinge.

”Skapar ett lidande”

Vid enstaka tillfällen, som exempelvis vid ambulansverksamhet, har regionen även behövt använda sig av skyddsarbete, vilket innebär att man får dispens för övertid.

Dock konstaterar Johan Bratt att man i dagsläget klarar av den akuta vården.

– Men på längre sikt, om detta pågår i flera veckor eller i en månad, så kommer operations- och återbesöksköerna att ökas på, vilket därmed skapar en del lidande för de patienter som går hemma och har ont.

I Region Skåne bedrivs verksamheten på Skånes universitetssjukhus i dagsläget som vanligt.

– Patienter ska söka vård som de brukar och utgå ifrån att inbokade vårdbesök blir av. Men vi har också beredskap för att det kan behöva göras förändringar ju längre konflikten pågår, säger chefläkaren Sven Karlsson.

Han konstaterar dock att det kan bli tal om att arbetstid kan förskjutas och att scheman kan förändras för att hantera blockaden framöver.

– Det kan även bli aktuellt att flytta medarbetare inom verksamheter för att säkra den akuta och högprioriterade vården.

Riskerar att få jobba mer

I Region Västerbotten berörs just nu 2 700 anställda på samtliga tre sjukhus av blockaden, som beskrivs ha en ”omfattande påverkan på hälso- och sjukvården”.

”Mest utsatt är akutmottagningar, opererande verksamheter, intensivvård, luftburna transporter, ambulans och förlossning”, skriver kommunikationsstrategen Gabriella Bandling i ett mejl till Aftonbladet.

Hon konstaterar dock att ett omfattande förberedelsearbete har gjorts inom regionen.

”Det gäller förändrad arbetstidsförläggning, att lägga om jour och beredskap till ordinarie arbetstid, se över planeringen och när och hur arbete måste utföras”.

Avslutningsvis skriver hon att planerade operationer, uppföljningar och återbesök kan behöva minska eller stänga under en konflikt, vilket bidrar till längre väntetider.

”Yrkesgrupper som inte omfattas av konflikten riskerar att få jobba mer och i ett högre tryck, med påverkan på arbetsmiljö och belastning som följd”.

ANNONS