Hyllar svensk valborg: Har inget liknande

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-04-30

Lite som ett maraton. Så sammanfattar studenten Lina valborgsfirandet i Lunds stadspark, där tusentals personer redan tidigt i morse bredde ut picknickfiltar och fällde upp brassestolar för en lång dag i vårsolen.

Men i Lund heter det inte valborg, utan siste april, vilket många påpekar. Blomplanteringarna är instängslade, bajamajorna är uppradade och volontärer bjuder omtänksamt på vatten till studenterna som är på väg in.

Alexander Smith ligger skönt tillbakalutad i en saccosäck när han förklarar varför han är här:

– Att dricka, ha party och ha kul. Vi dricker i dag och klubbar i kväll.

”Firar tillsammans”

På filten bredvid sitter Elisa Dumont från Frankrike, som just nu studerar i Lund. Här får hon uppleva en svensk tradition – och hon gillar det, säger hon, framför allt att så många människor som inte känner varandra firar tillsammans.

– Studentlivet är så aktivt här, och så annorlunda jämfört med i andra länder. I Frankrike har vi inte något liknande överhuvud taget.

Lina från Tyskland firar med Yonne från Nederländerna och Cristiania från Portugal och de har varit här sedan tidigt i morse. Det är Linas andra siste april i Lund, så nu har hon en strategi:

– Det här är som ett maraton, så du går inte ut för hårt. Det gäller att också dricka mycket vatten.

30 000 i Lund

Vid lunchtid uppskattar polisen antalet besökare i Lunds stadspark till mellan 25 000 och 30 000 personer.

I studentstaden Uppsala, där valborgsfirandet också är en tradition, har polisen än så länge inte någon uppfattning om antalet besökare.

– Men som vanligt är det väldigt mycket folk, säger Pelle Vamstad, polisens presstalesperson i region Mitt och fortsätter:

– Det är väldigt lugnt här. Vi har ingen person lobbad (lagen om omhändertagande av berusade personer), och inte heller något våldsbrott som är kopplat till valborgsfirandet.