Region Uppsala hjälper Stockholm – trots allt

Publicerad 2020-04-06

Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Så sent som i helgen svarade Region Uppsala nej på Region Stockholms förfrågan om hjälp. Men efter att ha övervägt förfrågan väljer man nu ändå erbjuda Stockholm hjälp.

Samtidigt meddelade Region Uppsala på måndagens presskonferens att läget inom den egna regionen är ansträngt.

Region Uppsala går emot sitt eget beslut från i helgen då man valde att säga nej till Region Stockholms förfrågan om hjälp. På måndagens presskonferens meddelade dock regionen att man kommer att erbjuda hjälp – trots allt.

– Även Region Uppsala har en mycket hög belastning, men vi måste vara solidariska och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa Region Stockholm i deras svåra situation, säger Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala om beslutet att erbjuda Stockholm hjälp.

Ska specificerar vilka resurser som behövs

Region Uppsala har, efter beslutet att man kommer att hjälpa Region Stockholm, kontaktat den regionala särskilda sjukvårdsledningen för Region Stockholm och bett dem precisera vilken resurs som efterfrågas, personella eller materiella, var stödet ska ges och i vilken omfattning.

Luftburen intensivvård på Akademiska sjukhuset erbjuder hjälp till Region Stockholm.

Helikopterhjälp och intensivvårdspersonal

Region Uppsala erbjuder också hjälp med helikoptertransporter av patienter som ska flyttas till andra regioner i Sverige. I samband med helikoptertransporterna kommer också Region Uppsala att bistå med intensivvårdspersonal.

– Vi har en stigande trend med allt fler som behöver sjukhus- och intensivvård i Region Uppsala, men vi är ännu inte i samma svåra läge som Region Stockholm. Det är självklart att vi hjälper till med det vi kan, säger Mikael Köhler.

Texten uppdateras.