SVA ställde om i krisen – första corona-proverna analyserade

Publicerad 2020-04-07

SVA tar emot coronaprover från sjukvården.

SVA i Uppsala är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium och har lång erfarenhet av att analysera smittämnen som virus, bakterier och andra mikroorganismer – på djur.

Nyligen valde man dock att ställa om delar av verksamheten – och sedan en tid tillbaka är det nu coronaprover som ska analyseras för sjukvårdens räkning.

Med anledning av coronapandemin togs nyligen beslutet att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ställer om delar av sin verksamhet för att hjälpa vården att analysera coronaprover.

– I det här läget vill vi stötta hälso- och sjukvården i så stor utsträckning som möjligt, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA om beslutet.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala analyserar över 400 000 prover varje år.

Nyligen analyserades de första proverna

Myndigheten i Uppsala, som analyserar över 400 000 prover varje år, arbetar bland annat med rutindiagnostik av prover från djurhälsovården, likt det arbete landets sjukvårdsregioner utför.

På SVA fanns därför redan möjligheten att ta emot och analysera stora mängder prover.

– Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning, och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, säger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA.

Prover prepareras.

Expertis inom smittskyddsfrågor

På SVA finns sedan tidigare också expertis inom smittskyddsfrågor för sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Myndigheten har också ett nära samarbete med bland andra Folkhälsomyndigheten.

– SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg.

Följ ämnen i artikeln