M vill se ersättning till föräldrar

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-03-18

Tomt klassrum. Arkivbild.

Om skolor och förskolor stängs kan många föräldrar tvingas stanna hemma utan ersättning.

– Staten måste kompensera dem på något sätt, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Regering och riksdag förbereder nu lagstiftning för att kunna stänga även skolor och förskolor om så skulle behövas för att stoppa smittspridningen.

En sådan åtgärd kan dock få stora konsekvenser både för samhället och för familjers privatekonomi.

Föräldrar med små barn kan komma att tvingas att stanna hemma från jobbet trots att barnen är friska. De har med dagens regler inte rätt till ersättning.

– Alla kan ju inte ta med sig jobbet hem. Jag tro att det kommer att behövas någon ersättning till de personerna, säger Svantesson.

– Om staten och kommunerna säger att nu stänger vi skolorna så har man ju inget annat val i många fall då barnen är små än att vara hemma.

Tittar på frågan

Regeringen håller på att titta på frågan.

"Vi arbetar kontinuerligt med att ta fram lösningar i socialförsäkringarna för människor som måste vara hemma på grund av covid-19. Vi utesluter inte att fler åtgärder kommer att vidtas", uppgav socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i en skriftlig kommentar i går.

Moderaterna har inte tagit fram ett färdigt förslag.

– Vi tittar på det men det går fortare för regeringskansliet att snabbt ta fram ett sådant här förslag. Vi kommer att ställa oss bakom en kompensation för föräldrarna, säger Svantesson.

Viktiga jobb

För samhället är det stora problemet med en skolstängning att många föräldrar inte skulle kunna utföra viktiga jobb.

Om skolor och förskolor skulle stängas är tanken att kommunerna ska ordna barnomsorg till föräldrar som har samhällsviktiga jobb. Någon lista över de jobben finns inte ännu.

Det kan komma i en förordning som regeringen nu arbetar med. Men det kan också, i stället för en lista, bli kriterier för vad som ska betraktas som samhällsviktiga jobb. Det blir i så fall upp till kommunerna att bestämma vilka yrkesgrupper som ska erbjudas barnomsorg.

Många yrkesgrupper

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan tidigare tagit fram en vägledning för kommuner, länsstyrelser, regioner, myndigheter och företag om vilka yrken som kan anses vara samhällsviktiga. I den pekas elva sektorer ut, bland annat vård, skydd och säkerhet, transporter, energiförsörjning och finansiella tjänster.

Det kan också handla om personer som jobbar med dricksvattenförsörjning, renhållning, distribution av livsmedel, utbetalning av socialförsäkringar, detaljhandel, dagstidningar, webbaserad information, utdelning av post och med att leda offentlig förvaltning i kommuner och regioner.

Hundratusentals jobb

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver två forskare, Carl Nordlund och Karl Wennberg på Linköpings universitet, att om samtliga grundskolor i Sverige stängs så motsvarar det 874 000 jobb som inte utförs, varav cirka 35 000 i vården. Då finns inte en stängning av barnomsorgen med i kalkylerna.

Enligt siffror från Statistiska centralbyråns (SCB) yrkesregister har drygt 115 000 vårdanställda i Sverige barn upp till tolv år. Det motsvarar nästan en tredjedel av alla som jobbar inom vården.

I statistiken ingår specialistläkare, övriga läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden och undersköterskor.