Experten svarade på frågor om det nya coronaviruset

Publicerad 2020-02-13

Det nya coronaviruset fortsätter att spridas snabbt och nu har över 1 300 dödsfall rapporterats, framförallt i Kina.

Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, svarade på läsarnas frågor om smittan.

Just nu chattar vi om det nya coronaviruset med Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten.

Denna chatt är stängd.

  • Karin Tegmark-Wisell
    13 feb 2020

    Tack för alla frågor! Nu avslutar vi chatten för den här gången. Den som har fler frågor kan läsa information från Folkhälsomyndigheten här

  • Karin Tegmark-Wisell
    13 feb 2020

    Hej Angelica, stora insatser görs både av WHO och av Kina att stimulera utvecklingen av vaccin. Flera olika forskargrupper har rapporterat om att man har vaccinkandidater som kan testas inom några månader. Då kvarstår en omfattande process med att göra prövningar, dels om vaccinkandidaterna har den effekt man önskar (alltså skyddar mot sjukdomen) och dels om de är säkra att ge till människa. Denna process tar ofta flera år och det är viktigt att vaccinet är säkert innan det börjar användas.

  • 13 feb 2020

    Hur långt har de kommit med utveckling av vaccin? När tror man attdet blir tillgängligt?

    Angelica
  • Karin Tegmark-Wisell
    13 feb 2020

    Hej Sofia, det finns en mängd olika symptom rapporterade från de som har sjukdomen. Hosta, feber, eller andningssvårigheter är de symptom som är klart mest förekommande i rapporterna. Ospecifika symptom såsom muskelvärk och allmän sjukdomskänsla som man ofta har vid ett influensaliknande insjuknande har också rapporterats men i mindre omfattning. Av de som blir sjuka vet vi nu att en avsevärd andel är milda fall. Precis som vid andra luftvägsinfektioner utgör de sjukhusvårdade fallen bara toppen av ett isberg. 

  • 13 feb 2020

    Vilka fler symtom finns det Förutom feber och hosta? Läste att en person hade haft ryggont innan febern?

    Sofia
Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen