Stockholm står inför akut resursbrist - utrustning snart slut

Sjukvårdsdirektören: All hjälp behövs

Uppdaterad 2020-03-26 | Publicerad 2020-03-25

Stockholm står inför en akut kollaps av personal och utrustning – om inte privata aktörer hjälper till.

– Vissa vårdgivare har bara skyddsutrustning ungefär för knappt ett dygn framåt, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Resurserna tryter på våra sjukhus och läget blir alltmer desperat. På presskonferensen i Stockholm under onsdagskvällen tryckte Björn Eriksson på behovet om akuta hjälpinsatser – och alla alternativ beaktas.

– Vi tar emot allt, vi välkomnar alla alternativ, säger han.

– Det kan gälla munskydd, det kan gälla plastförkläden, det kan gälla visir. Vi behöver ha betydligt mer för att vi ska kunna känna trygghet i att vi ska klara av den här långa perioden som ligger framför oss.

Innebär det här att sjukvårdspersonal utsätts för fara?

–Just nu har vi skyddsutrustning, men det är väldigt kort framförhållning, säger Björn Eriksson.

Även frivillig arbetskraft behövs. Regionen vädjar att alla med sjukvårdsutbildning – även personer som nyss gått i pension – ska ställa sina kunskaper och krafter till förfogande. Och gensvaret har varit gott.

– Det är många som vill jobba nu och som förstår allvaret och att vi har en tid framför oss där vi måste hjälpas åt, säger Björn Eriksson.

Många länder har stängt av städer och regioner - är det dags att sätta Stockholm i karantän?

– Det är inte min sak att bestämma, men jag tycker att Folkhälsomyndighetens råd är bra. Experterna har sett ganska liten effekt av att sätta folk i karantän.

Du nämnde att det finns en överrepresentation av sjuka i socio-ekonomiskt utsatta områden, exempelvis Tensta Rinkeby. Vad beror detta på?

– Ja det vet vi när det gäller folkhälsan att socio-ekonomiskt svaga grupper drabbas hårdast vid sådana här epidemier. Det är fler med underliggande sjukdomar och fler äldre. Så där vet vi att vi måste koncentrera våra insatser.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen