Granskningsnämnden fäller TV4 för kränkning

TT

Publicerad 2019-09-18

Enligt nämnden strider inslaget mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Arkivbild.

Granskningsnämnden för radio och tv fäller TV4 efter ett uttalande från deras nyhetsankare Anders Kraft i en nyhetssändning i januari i år.

När Kraft skulle påannonsera ett inslag från Kalla Fakta som handlade om polisens rasprofilering sade han: Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr Merca så tänker jag så här: ”bortskämda skitungar som kör pappas bil”. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil så tänker jag: "kriminella". Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det.

I ett sms till Nöjesbladet förklarar Kraft hur han tänkte vid nyhetssändningen:

"Min avsikt var aldrig att kränka någon, vilket Granskningsnämnden skriver. Det fanns ändå en risk för det och jag är ledsen för det. Min intention var tvärtom, jag ville belysa en viktig fråga."

Granskningsnämnden skriver i sitt uttalande, vilket SVT Nyheter var först att rapportera om, att de har förståelse för att Kraft ville exemplifiera förekomsten av etnisk profilering, men att uttalandet om unga mörkhyade killar inom ramen för nyhetssändningen var uppenbart kränkande och att det också riskerar att befästa fördomar om personer med en viss hudfärg.