Läkare kritiseras efter Rashas, 33, död

Dog en vecka efter förlossningen

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rasha, 33, dog efter förlossningen.

Nu får en läkare på Örebro sjukhus hård kritik i en internrapport, rapporterar NA.

”Ansvarig läkare uppvisar så väl bristande insikt som medicinsk kunskap om bedömning och handläggning av akut sjuk patient”, står det i utredningen.

Aftonbladet har tidigare berättat om Rasha Mkahels, 33, död.

I början av augusti åkte hon och maken Khalil in till universitetssjukhuset i Örebro.

Paret, från Syrien, blev oroliga när Rasha drabbades av smärta och blödningar. Efter att ha fött med kejsarsnitt uppstod komplikationer med kraftiga blödningar.

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Dottern Zilal visar bild på sin mamma.

Barnet överlevde, men inte Rasha.

Hon dog en vecka efter förlossningen.

– Ingen har kunnat förklara för mig hur det kunde gå så här. En sådan här sak ska inte få ske, och jag vill inte att någon annan ska råka ut för det, har maken Khalil sagt.

Maken anmälde sjukhuset till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Delar av sjukhusets internutredning har nu blivit offentlig – och i den riktas hård kritik mot den ansvarige läkaren i samband med vården av Rasha.

Ansvarig läkare kritiseras för att ha ”bristande insikt och medicinsk kunskap om bedömning och handläggning av akut sjuk patient”, står det i utredningen, avslöjar NA.

Annan personal har upplevt att läkaren inte tog initiativ eller uppvisade ledarskap i den akuta situationen och beskrivit honom som passiv och frånvarande.

Sjukhuset uppger att man ska vidta åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

Det är ovanligt att mödrar dör i samband med förlossning i Sverige. Sex kvinnor per år dör i genomsnitt, enligt Uppsala universitet.

Chefläkare Rene Bangshöj på Universitetssjukhuset i Örebro har tidigare uttalat sig om fallet Rasha.

– Det som hänt är en stor tragedi. Det är oerhört beklagligt, och vårt främsta fokus nu är att ge familjen så bra stöd som möjligt, har han sagt till Aftonbladet.

Hundratals kvinnor kräver en ”lex Rasha” 01:00
Vad är ”lex Maria” – och hur fungerar det? 00:30

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM