Bolsonaro: DiCaprio finansierar bränder

TT-Reuters

Publicerad 2019-11-30

Leonardo DiCaprio. Bild från ett framträdande i New York i september.

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio för att betala för anlagda bränder i Amazonas.

– Den där Leonardo DiCaprio är cool, eller hur? Ger pengar till att elda upp Amazonas, sade Bolsonaro till medier vid presidentpalatset i Brasília på fredagen.

Extremhögerledaren förklarade inte vad han menar. Men han har tidigare anklagat DiCaprio i liknande ordalag, efter obekräftade rykten på sociala medier om att skådespelaren ska ha donerat pengar till frivilliga brandbekämpare som fotograferar bränder för att dokumentera dem. Sådana brandbekämpare har i veckan – även det obekräftat – anklagats för att också starta bränder, för att få in mer donationer.

I ett skriftligt uttalande svarar DiCaprio att "Brasiliens folk som kämpar för att rädda sitt natur- och kulturarv" förtjänar hyllningar. De anklagade brandbekämparna "förtjänar stöd", fortsätter filmstjärnan, men "vi har inte finansierat" dem.

Bolsonaro har tidigare i år fått hård kritik för att han gått ut med obevisade anklagelser mot bland annat miljöorganisationer om att de skulle vara ansvariga för förödande bränder i regnskogen.

DiCaprio har ett starkt miljöengagemang, och hyllade tidigare i november den svenska klimataktivisten Greta Thunberg efter att ha träffat henne i USA.