Experten om Tiktok: Föräldrar har ett ansvar

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-11-30

"Den digitala världen är dagens värld, lika mycket som den fysiska", säger Jannike Tillå från Internetstiftelsen. Arkivbild.

Kinesiskägda musikappen Tiktok anklagas från flera håll för att ägna sig åt censur och spionage för Kina.

Tiktok förnekar bestämt anklagelserna – men oavsett vad som faktiskt stämmer finns alltid ett tydligt föräldraansvar för appar som riktar sig till barn och unga, anser en expert på Internetstiftelsen.

Riskerna med sociala medier är att vi sällan vet vad som händer med data och innehåll som vi lämnar efter oss, oavsett om det gäller Tiktok eller andra plattformar, säger Jannike Tillå, chef för främjande och kommunikation på Internetstiftelsen.

– Vi vet inte heller hur den används. Där bör man tänka efter vad som kan hända med innehållet, både på kort och på lång sikt, säger hon.

Tiktok, där användarna publicerar korta filmklipp, ofta dansandes eller sjungandes, riktar sig främst till barn och unga. Därför finns här ett tydligt föräldraansvar, anser Jannike Tillå.

Veta hur det fungerar

– Det viktiga är att ha en dialog med barnen, framför allt om man hjälper dem att skapa konton på olika plattformar. Att prata med dem om vad de gör och vem de kommunicerar med, och att man faktiskt vet hur det fungerar.

Hon anser också att leverantörer måste ta ett större ansvar för att förklara hur tjänsterna fungerar, bland annat genom att förenkla användaravtalen.

– De är otroligt svåra att ta sig igenom och förstå. Man ska inte behöva vara jurist eller tekniskt kunnig för att veta vad man godkänner, det tycker vi att man behöver vara i dag nästan.

Digital värld

Att förbjuda barn att använda specifika plattformar är dock sällan den bästa vägen framåt, tror Jannike Tillå.

– Den digitala världen är dagens värld, lika mycket som den fysiska. Vi tror främst att det är jätteviktigt att prata med barnen om vad de gör på plattformarna. Det är ett krav man behöver ställa på sig själv som förälder.

Tiktok är under lupp just nu, men detta är en diskussion som bör breddas framöver, tycker Jannike Tillå. Hon nämner som exempel hur vanligt det är med pojkar som tittar på andra som spelar spel online.

– Sådana plattformar behöver man också kika på, på användaravtalen och på kulturen där. Bara för att vi pratar om Tiktok just nu stannar det inte där.