Tusentals flyktingar i Grekland omplaceras

TT TT-AFP

Publicerad 2019-11-20

Flyktinglägret Moria är ett av Greklands största. Nu planerar regeringen att ersätta det och ytterligare två läger med nya anläggningar. Arkivbild.

De tre största flyktinglägren i den grekiska övärlden kommer att stängas och ersättas av slutna anläggningar med tuffare regler. Åtgärden är en del av föreberedelserna inför en förväntad ökning av antalet migranter som kommer till landet.

De nya lägren kommer att ha kapacitet för minst 5 000 flyktingar vardera, till skillnad från de nuvarande tre lägrens sammanlagda kapacitet på 4 500. I själva verket beräknas dock totalt 27 000 människor bo där.

Men det är inte möjligheten att husera fler människor som lyfts fram, utan säkerheten. I stället för läger där migranter kan röra sig fritt kommer de nya anläggningarna att vara slutna.

Det här innebär att migranterna inte får lämna lägret förrän deras asylärende har avgjorts. Om asyl beviljas förs migranten till fastlandet medan deportering till Turkiet väntar för den som får avslag.

Fler vakter

– Det här visar att vi på allvar gör något åt migrationskrisen, säger Greklands särskilde migrationssamordnare, Alkiviadis Stefanis.

När de nya lägren kommer att stå färdiga är inte klart, men redan i början av nästa år kommer 20 000 migranter att tillfälligt omplaceras till andra läger eller hotell.

Förutom nybyggda läger kommer även 400 vakter som ska bevaka gränsen till Turkiet att anställas samt ytterligare 800 till läger på de grekiska öarna.

Accepterar inte

Sedan Greklands nya regering tillträdde i somras har landets migrationslagstiftning stramats åt, bland annat genom hårdare krav för att få asyl. Och premiärministern Kyriakos Mitsotakis har nyligen antytt att han är beredd att göra mer.

– Europa verkar se ankomstländer som Grekland som lämpliga parkeringsplatser för migranter. Är det verkligen europeisk solidaritet? Nej! Jag accepterar inte det här längre, sade han till den tyska tidningen Handelsblatt tidigare i veckan.

Samtidigt har grannlandet Turkiets president Recep Teyyip Erdogan hotat EU:s ledare med att låta tre miljoner flyktingar passera landets gränser till Europa.

Följ ämnen i artikeln