16-årige pojkens advokat: Han har ändrat inställning

Peter Plax familjs biträde: Saknar motstycke i svensk kriminalhistoria

Publicerad 2019-11-02

Bakom stängda dörrar startade rättegången mot Peter Plax, 16, misstänkte mördare.

Då ändrade pojken, som tidigare erkänt mordet, sin inställning.

– Det är allvarliga och hemska omständigheter, säger hans advokat Rickard Appelgren.

Tonårspojkarna skulle egentligen ha höstlov när mordrättegången inleddes i sal sju i Attunda tingsrätt i går på fredagsmorgonen.

Den 16-årige pojken är misstänkt för mordet på sin barndomsvän Peter Plax, 16, och även åtalad för förberedelse till mord på en annan vän, en 18-årig ung man.

Tingsrätten beslutade dock att hålla hela huvudförhandlingen bakom stängda dörrar, och varken allmänhet eller media fick därför närvara.

”Allvarlig stämning”

När förhandlingarna avslutades vid 12-tiden meddelade Peter Plax familjs advokat att den första rättegångsdagen gått bra, men att det var känslosamt.

– Det har varit en samlad och allvarlig stämning där inne. Det är en fruktansvärd tragedi som jag menar saknar motstycke i svensk kriminalhistoria, säger Tove Rhudin Nichols, målsägandebiträde.

Hur har du förberett dina klienter inför rättegången?

– Det går inte förbereda någon på nått sånt här, inte ens alla mina klienter har orkat ta sig hit i dag. Det de går igenom nu ska ingen människa behöva gå igenom.

Erkände mordet – ändrar sig

Den 16-årige pojken har tidigare i polisförhör berättat detaljerat om händelserna och erkänt brottsrubriceringen mord och förberedelse till mord.

Men efter fredagens förhandling uppgav hans advokat att han ändrat sig i båda åtalspunkterna.

– Vi har i slutet av den här rättegångsdagen justerat min klients inställning, säger Rickard Appelgren, tonåringens försvarare.

Appelgren vill inte kommentera pojkens inställning närmare, men förklarar att de ”inte varit riktigt eniga med åklagaren om rubriceringen”.

– Om gärningen ska rubriceras som mord eller dråp.

Vad menar ni att gärningen ska rubriceras som?

– Jag har som sagt justerat inställningen för min klient men jag kan tyvärr inte gå in på det nu.

Varför har han justerat sin inställning?

– Det blir nog lite för mycket för mig att berätta om det, men han har begärt att vi ska göra det, jag kan inte gå in i detalj och tala om varför.

”Det är lite uppskakande”

Hur mår din klient?

– Han uppvisar inte sina känslor eller exakt hur han mår, men han mår inte bra i psykiskt avseende. Men han håller sig lugn och lyssnar noga på vad åklagaren har framfört under sin sakframställan.

Advokaten berättar att han inför rättegången träffat 16-åringen flera gånger för att förbereda honom och att ”förhandlingen nu löpt på bra”, men att det varit en del känslor.

– Det är den första rättegången han är närvarande i och han har haft många frågor och en viss oro inför det här. Han tycker naturligtvis att det är lite uppskakande och i vissa fall oroande. Men han har hållit sig lugn och lyssnat uppmärksamt.

Rättegången väntas pågå till tisdag nästa vecka.

Aftonbladet har sökt åklagaren i mordfallet, Rickard Wahlqvist, som inte vill lämna några kommentarer.