Fortfarande inga spår efter oljeutsläppet utanför Skåne

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kustbevakningen
Fartyget Amfitrite har deltagit i Kustbevakningens insats. Arkivbild.

Trots sökinsats både till sjöss och i luften har det oljeutsläpp som Kustbevakningen letat efter i vattnet utanför Skåne sedan i går inte hittats.

– Det är naturligtvis frustrerande, både för oss och den organisation som finns i beredskap i land, men vi jobbar vidare utifrån de data vi har, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Gustafsson enligt ett pressmeddelande

Utsläppet på runt 9 000 liter mineralolja sågs av myndighetens personal i luften senast under fredag eftermiddag. Då konstaterades en utbredning i ett tre kilometer långt och 100 meter brett bälte nästan 2 mil sydost om Ystad.

Sedan dess har inga spår av oljan synts till och Kustbevakningen misstänker att den rör sig under ytan.

– Allt tyder på att oljan har sjunkit. I värsta fall driver den under ytan mot land, men den kan också driva till havs eller till och med ha lösts upp, säger Fredrik Gustafsson.

På sin hemsida ber Ystads kommun allmänheten nu att hålla utkik efter olja på stränderna.

– Vi har fyra mil sandstrand i Ystad och därför är det inte någon enkel sak att hitta olja på eller vid stranden. Men om någon som kanske är ute och vandrar eller går med hunden ser något, kan man ringa det nationella informationsnumret 113 13, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystads, Sjöbo och Simrishamns kommuner.

Insatsen med allt lokalisera oljan kommer att fortsätta längs med kusten under lördagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skåne

Malmö

Ystad