Skolinspektionen ger Botkyrkaskola grönt ljus

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-10-23

Skolinspektionen avslutar tillsynen av Storvretskolan i Botkyrka. Arkivbild.

Storvretskolan i Botkyrka blev i januari 2019 den första kommunala skolan i Sverige där Skolinspektionen tog över ledningen på grund av omfattande problem.

Bristerna är nu åtgärdade och Skolinspektionen avslutar tillsynen och de statliga åtgärderna.

Sedan den 9 januari har två särskilda rådgivare från Skolinspektionen varit placerade på skolan med uppgift att åtgärda bristerna, eftersom huvudmannen själv inte har klarat av att rätta till dessa, enligt Skolinspektionen.

Bakgrunden var att Skolinspektionen flera gånger krävt förbättringar på skolan, som har cirka 250 elever i årskurs 4-9, utan att tillräckliga åtgärder vidtogs. Bristerna bestod bland annat i att elever kände sig otrygga och att skolan inte gett tillräckligt särskilt stöd till vissa elever.

"Det har skett stora förbättringar på skolan. Vi såg tidigare allvarliga brister som inte hade rättats till och vårt ingripande var nödvändigt. Det arbete som lagts ned under hela denna process har varit oerhört viktigt och vi ser nu att det har gett resultat, säger Helen Ängmo, generaldirektör vid Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.

Bland annat har en ny rektor anställts, det har vidtagits åtgärder för att säkra en trygg skolmiljö och man säkerställt fungerande rutiner för särskilt stöd, skriver Skolinspektionen i pressmeddelandet.