Barnbarnen ska inte representera kungahuset

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Prinsessan Madeleine med prinsessan Adrienne och storasyster Leonore i Drottningholms slottskyrka på Adriennes dop förra sommaren.

Prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn ska inte längre tillhöra kungahuset, meddelar hovet.

De kommer därmed inte att representera kungahuset i framtiden.

Förändringarna berör prins Carl Philips och prinsessan Sofias två barn, prins Alexander och prins Gabriel, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Barnen är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen, men de kommer i framtiden inte att få uppdrag som statschefen ska ta, och har inte ställning som "kungliga högheter".

Ska klargöra

Syftet med förändringarna är att "klargöra vilka personer inom den kungliga familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet", skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett pressmeddelande från hovet.

Prins Alexander (hertigen av Södermanland), prins Gabriel (hertigen av Dalarna), prinsessan Leonore (hertiginnan av Gotland), prins Nicolas (hertigen av Ångermanland) och prinsessan Adrienne (hertiginnan av Blekinge) kommer fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats, enligt hovet.

Blir friare

Roger Lundgren är chefredaktör för tidningen Kungliga Magasinet och han är inte överraskad av dagens besked från hovet.

– Det har ju redan för två år sedan gått ut med att det skulle bli så här. Det är konstitutionsutskottet (KU) som tagit fram initiativet i samsyn med hovet och hovet har själva fört fram tanken om hur det ska vara.

Han säger att beslutet kommer att påverka framtiden för prinsessan Madeleines och Carl Philips barn.

– De får friare liv. Men de kommer att behålla vissa privilegier och tillhör fortfarande kungafamiljen. Det är precis på samma sätt som det varit för prinsessam Christina, säger Roger Lundgren.

Klockan 12 håller Fredrik Wersäll presskonferens på slottet för att berätta om förändringarna.

Publicerad: