Stridsvagnar i Rafah – "mindre insats"

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-05-07

Civila i den östra delen av staden Rafah i södra Gaza har uppmanats av den israeliska militären att lämna staden och bege sig till områden där de kan få mat och vatten.

Israeliska stridsvagnar har kört in i Rafah i södra Gaza, nära gränsövergången till Egypten, enligt en egyptisk och en palestinsk källa. Men det ses som en mindre operation.

Den egyptiska källan framhåller för AP att det verkar handla om en begränsad insats.

Källan, samt terrorstämplade Hamas tv-kanal al-Aqsa, uppger båda att Israel har informerat Egypten om att stridsvagnarna kommer att dras tillbaka efter utfört uppdrag.

När den israeliska militären (IDF) inledde de senaste flygattackerna mot Rafah talade talespersonen Daniel Hagari om att det handlade om ”riktade insatser” mot Hamas i östra Rafah. Strax efter uppmanade IDF åter civila i östra Rafah att bege sig till särskilt inrättade, säkrare områden i al-Mawasi och Khan Yunis där de, enligt IDF, kan få mat och vatten och annan humanitär hjälp.

Enligt Kuwaiti-sjukhuset i Rafah har minst fem personer dödats i de israeliska räderna från luften.

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för en markoffensiv, en invasion, i Rafah. Han uppmanar Hamas och Israel att göra mer och lite till för att ett avtal om vapenvila ska bli av.

– Grip chansen. En markinvasion i Rafah vore oacceptabel med tanke på de förödande humanitära följder den skulle få och den destabilisering den skulle innebära i regionen, säger Guterres.

Hamas har sagt att de säger ja till ett förslag om vapenvila och utväxling av gisslan och fångar. Israel granskar förslaget för att ge ett formellt svar, men premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det inte uppfyller Israels krav.