EU tvekar om krispengar till torkan

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-07-16

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. Arkivfoto.

Regnet fortsätter att utebli – och samtidigt öser EU-kommissionen kallt vatten över förhoppningarna om att använda sin krisreserv mot torkan.

Jordbrukskommissionären hoppas att andra åtgärder ska räcka.

Torkan i framför allt norra Europa diskuterades när EU-ländernas jordbruksministrar möttes i Bryssel på måndagen.

– Kommissionen försöker vara flexibel för att hjälpa lantbrukarna genom de här svårigheterna. Vi ger medlemsländerna möjlighet att avvika från diverse regler, som kommer att hjälpa Danmark, Estland, Litauen, Lettland, Polen, Portugal, Sverige, Finland och Irland, berättar jordbrukskommissionären Phil Hogan på sin presskonferens efter mötet.

Bland annat gör han tummen upp för att höja den förtida utbetalningen av lantbruksstödet från 75 procent till 85 procent.

– Det tycker han är klokt och bra. Det skulle också stärka likviditeten avsevärt för de här lantbrukarna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

"Hoppas det hjälper"

Tanken på att öppna upp EU:s krisreserv gillas dock inte av Hogan.

– Vi kommer ju att lämna in en ansökan om det givetvis, men jag tror inte att vi ska ha alltför stora förhoppningar om det, säger Bucht.

– Krisfonderna är väldigt små och har aldrig använts tidigare. Han berättade att budgeten är så oerhört ansträngd nu och kommer att bli än mer ansträngd när brexit träder i kraft och det är signaler som pekar på att vi inte ska ha för stora förhoppningar där.

Hogan själv motiverar nejet bland annat med att det redan är i princip för sent för att använda krisreserven.

– Det är inte möjligt just nu att hinna implementera det för i år. Därför använder jag de verktyg som kan spela roll för jordbrukarnas inkomster och pengaflöde. Minister Bucht har varit väldigt aktiv för att ta upp den här frågan med mig och jag hoppas att det som jag har sagt i dag kommer att kunna hjälpa svenska jordbrukare, säger Hogan.

Pengar från staten

Regeringen meddelade redan i söndags att man kommer att ta fram extrapengar ur statsbudgeten för att hantera torkan.

– Det här kommer inte lantbruket att klara själv och det kommer inte att räcka även om man skulle släppa på krisfonderna för de är ändå begränsade, säger Bucht.

Hur mycket extrapengar som kommer att kunna plockas fram återstår fortfarande att räkna ut.

– Det är väldigt svårt att säga i dag. För varje dag som det inte kommer nederbörd så ökar ju krisen och behovet av finansiella insatser. Att säga en siffra i dag som kanske inte håller om en vecka, det vill jag inte göra, säger landsbygdsministern i Bryssel.