Elon Musk reste till Thailand – men ubåten får kalla handen

Foto: Elon Musk
Elon Musks Mini-ubåt testades i Los Angeles på söndagskvällen svensk tid.

avGustaf Tronarp

NYHETER

Superentreprenören Elon Musk kom till grottan med en specialbyggd mini-ubåt – och massor av självförtroende.

Men hans farkost kommer inte att sättas in i räddningsinsatsen.

– Även om hans teknologi är bra och sofistikerad så lämpar den sig inte för det här uppdraget, säger delstatsguvernören Narongsak Osatanakorn.

En hel värld följer den dramatiska operationen för att få ut pojkarna som i mer än två veckor suttit instängda i Tham Luang-grottan i norra Thailand.

Efter att flera personer vädjat om hjälp på sociala medier så engagerade sig företagsledaren och Tesla-grundaren Elon Musk i barnens öde. Han var från början inne på att borra ett hål i berget. Efter att entreprenörens rådgivare diskuterat saken med thailändska myndigheter utarbetades dock en ny plan. Den gick ut på att konstruera en tålig ubåt som är liten nog för att nå fram till pojkarna.

Foto: Ringo H.W. Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Entreprenören Elon Musk.

”Lämpar sig inte för uppdraget”

Musks ingengörer skred till verket. De byggde mini-ubåten ”Wild Boar”, döpt efter fotbollslaget som pojkarna spelar i.

Under natten mot tidsdagen, svensk tid, reste miljardären själv till Thailand i sällskap med sin splitternya farkost. Då hade dock redan åtta av de 13 nödställda räddats, och mottagandet blev något svalt. Delstatsguvernören Narongsak Osatanakorn, som samordnar räddningsarbetet, uppger att ubåten inte kommer att användas.

– Även om hans teknologi är bra och sofistikerad så lämpar den sig inte för det här uppdraget, säger

Lämnar kvar ubåten

Men Elon Musk, som förra året engagerade sig för att hjälpa offren för orkanen i Puerto Rico, låter sig inte nedslås.

På Twitter har han publicerat bilder från grottan. Där skriver han också att ubåten kommer att stå till förfogande även framöver:

”Kom precis tillbaka från grotta tre. Mini-ubåten är redo om den skulle behövas. Den är gjord av raketdelar och döpt till ’Wild Boar’ efter barnens fotbollslag. Jag lämnar den här om den skulle komma till användning i framtiden. Thailand är så vackert”.

Därför blev pojkarna i instängda i den thailändska grottan 00:56