Varför vägrar Trump ta ryska hotet på allvar?

President Donald Trump blir alltmer isolerad i sin syn på Ryssland.

En minst sagt märklig situation har uppstått där USA:s samlade underrättelsetjänster varnar för att Ryssland försöker påverka utgången av kongressvalet i höst medan landets president ständigt tonar ner eller förnekar hotet från Ryssland.

Donald Trump har visserligen personliga skäl att låtsas att ryssarna inte försöker lägga sig i amerikansk politik.

Utredningen om huruvida hans valkampanj på något sätt samarbetade med Ryssland för att vinna presidentvalet pågår fortfarande. Skulle ett sådant samarbete kunna beläggas riskerar presidenten att avsättas.

Själv förnekar han allt som ett påhitt med orden "never happened".

Men genom att hålla tyst om Rysslands fortsatta försök att påverka amerikanska val underblåser han bara misstankarna att han har något att dölja.

Nyligen lyfte Trump sekretessen på en republikansk promemoria som han hävdar bevisar hans oskuld men vägrade offentliggöra demokraternas pm.

Falska konton

I tisdags fick senaten en briefing av topparna i det amerikanska underrättelseväsendet. Toppchefer tillsatta av president Trump.

Därför blir det ännu mer underligt när den bild de gav av Rysslands påverkanskampanjer i USA är rakt motsatt den presidenten försöker ge.

David Coats som är nationell underrättelsechef i Trumps kabinett säger att Ryssland kommer att fortsätta använda falska konton i sociala medier och andra kanaler för att försöka förvärra de sociala och politiska motsättningarna i USA.

Han, CIA-chefen Mike Pompeo och FBI-chefen Christopher Wray varnade för att USA står inför en svår utmaning när de ska försöka hantera flödet av rysk desinformation och stärka försvaret av delstaternas valsystem inför mellanårsvalet i november då hela representanthuset och en tredjedel av senaten ska väljas om.

Lyckades ta sig in

– Det råder ingen tvekan om att Ryssland ser sina tidigare försök som framgångsrika och ser valet 2018 som ett potentiellt mål för ryskt inflytande, säger Coats enligt New York Times.

Nyligen bekräftade Jeanette Manfra, chef för cybersäkerhet i departementet för inrikessäkerhet att Ryssland försökt hacka sig in i valsystemet i 21 delstater under presidentvalet 2016 och lyckades i några fall. Nya sådana ryska försök har man ännu inte kunnat se inför årets val.

Målet för de ryska operationerna är i stället att försvaga USA genom att undergräva tilltron till demokratin och trasa sönder det sociala kittet i samhället.

De amerikanska underrättelsecheferna påpekade att Ryssland jobbar på precis samma sätt för att påverka val i Europa.

Stora gåtan

President Trump verkar dock inte vara det minsta bekymrad. Han twittrar i stället om sina infrastruktursatsningar och hur bra hans skattesänkningar är. För att vara USA:s president i en tid då hela hans underrättelseapparat skickar ut varningar om Ryssland är det förbluffande hur tyst han är i ämnet.

När han inte kallar det hela för "fake news".

Den stora gåtan är varför Donald Trump är så extremt ovillig att uttala någon kritik mot Rysslands inblandning. Är det för att han fortfarande hoppas kunna förbättra relationerna tack vare hans personliga vänskapsband med president Vladimir Putin? Har han ekonomiska intressen i Ryssland han vill skydda?

Eller är det bara för att skydda sig själv mot, den hittills obevisade, misstanken om att ha samarbetat med Ryssland för att vinna presidentvalet?

Filttofflor

Annars framstår det som obegripligt varför en amerikansk president, som annars hugger mot allt och alla, kliver runt i filttofflor mot ryssarna.

Normalt är det presidentens jobb att fördöma främmande nationer som blandar sig i USA:s interna angelägenheter. Det är han som ska väcka opinion och beordra sina underrättelseorgan att vidta åtgärder.

Istället är han i bästa fall tyst och i värsta fall bagatelliserar han rent fientliga handlingar.

Om inte presidenten tar hoten på allvar skickar han en signal om att ingen annan bör göra det heller.

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram