Se upp - Sverige kollapsar i värmeböljan

Uppdaterad 2018-06-02 | Publicerad 2018-06-01

Visst är det skönt med sommar, men – nu börjar Sverige kollapsa i värmeböljan.

Elever skickas hem från skolan, SJ-tågen mellan Stockholm och Göteborg ställdes in - ett beslut som Trafikverket dock tog tillbaka – och det är redan förbjudet att vattna i många kommuner.

Till helgen, när 20 000 löpare ska springa Stockholm Marathon, blir det ännu värre.

Många njuter nu för fullt av solen och värmen, i parker, på stranden – eller ute i böljan.

Det är skolavslutning – och redan full sommar.

Men hettan och extremtorkan börjar nu få konsekvenser.

Att det råder eldningsförbud, det vill säga förbud mot öppen eld i skog och mark, på grund av den stora brandrisken, borde inte ha undgått någon vid det här laget.

Förbjudet att vattna

I över 20 kommuner, framför allt i södra delen av Sverige, råder nu dessutom bevattningsförbud, vilket är ovanligt tidigt.

Som i Eskilstuna, Nyköping, Mullsjö och på norra Öland.

I ett 50-tal kommuner – från Boden i norr till Vellinge i söder - uppmanar man invånarna att vara sparsamma med vatten.

Som i Vimmerby, Halmstad, Värmdö – och Stockholm.

Vattenbristen beror på att värmeböljan har kommit tidigare än vanligt, medan vi ännu är kvar hemma och tvättar och diskar samtidigt som vi fyller poolen och vattnar i trädgården, där allt hotar att torka ut.

Grundvattnet, som har återhämtat sig under vintern, har redan sjunkit under det normala i södra Sverige.

Solkurvor på spåren

Under fredagseftermiddagen uppdagades det också att hettan har orsakat solkurvor på järnvägsspåren, mellan Herrljunga och Göteborg.

Det ökar drastiskt risken för att tågen spårar ur.

Trafikverket ställde därför in SJ:s alla tåg mellan Stockholm och Göteborg, från fredag kväll till söndag kväll.

Totalt 8 000 passagerare på 36 tågavgångar skulle drabbas – många säkerligen på väg mot Stockholm Marathon eller åt andra hållet, till Summerburst i Göteborg.

Några timmar senare hade SJ lyckas övertala Trafikverket att skjuta upp det planerade banarbetet på ursprungsspåren, som inte drabbats av solkurvor – och allt slutade med att tågen kommer att rulla som vanligt helgen.

Tidigare i veckan mätte Aftonbladet temperaturen på Stockholms bussar – och avslöjade att sex av tio bussar skulle vara olagliga för djurtransport.

I en av bussarna uppmättes 36,7 grader.

Även på bussarna i Göteborg, Skåne och uppland är det olidligt hett.

Och i skolan.

Elever skickades hem

I Bräckeskolan i Göteborg ställde man in all undervisning under fredagen och skickade hem eleverna på grund av de höga temperaturerna.

I ett klassrum var det över 30 grader varmt.

Och på lördagen, när 20 000 löpare ska springa Stockholm Marathon blir det ännu varmare i Stockholm än under fredagen – upp emot 27, 28 grader, lokalt till och med 30 grader.

– Om du är lite halvtaskigt tränad och funderar på om du verkligen ska springa, så spring inte, råder Friidrottsförbundets läkare Sverker Nilsson.

SMHI har även gått ut med ett meddelande om att temperaturen i Stockholm under helgen kommer att ligga mellan 26 och 30 grader.

– Det gör vi eftersom äldre, sjuka och små barn kan påverkas av värmen och det riskerar att bli en högre belastning för sjukvården, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Men värmen drabbar inte bara oss, människor.

Fågelungarna får panik

Även djuren kan ha det svårt i hettan.

Fågelcentralen i Kungälv har fått in fyra gånger så många samtal och fåglar som normalt – på grund av alla fågelungar som i panik flyr bona på grund av värmen, trots att de ännu inte är flygfärdiga.

– Vi har fått in väldigt mycket fågelungar som har legat i bon under tegeltak och plåttak. Det kan ju bli så varmt så det nästan kokar. Många ungar slänger sig ur sina bon i ren panik och hamnar på marken där folk hittar dem, säger viltrehabiliteraren Sofie Jonasson till P4 Göteborg.

Olga Niemandius, 13, är en av dem som räddat en fågelunge från att dö i hettan.

– Jag hörde väldigt mycket pip från en buske och där var en lite fågelunge som inte ens hade öppnat ögonen och den hade inte fått några fjädrar. Man såg att den var väldigt liten, säger Olga till P4 Göteborg.

I Örebro fick polisen på fredagseftermiddagen rycka ut och rädda en hund ur en bil i Marieberg. Fönstren på bilen var delvis öppna och hunden hade tillgång till vatten, men hunden var ändå medtagen i värmen.

Händelsen kommer att rapporteras som djurplågeri.

Kolla kylarvätskan

Carl Zeidlitz på Motormännens riksförbund understryker hur viktigt det är att inte lämna djur – eller barn i bilen i värmen.

– Gör aldrig det, säger han.

Enligt en undersökning Svenska Kennelklubben kan det en solig förmiddag, med 25 grader ute, bli 47 grader i bilen.

En solig eftermiddag, när temperaturen nått upp till 27 grader, är det 52 grader.

Våra bilar ska dock tåla hettan – det är typgodkända för medelhavsklimat.

– Men en dåligt underhållen bil, med dåliga kylarslangar och gammal kylarvätska, kan få problem, säger Carl Zeidlitz på Motormännens riksförbund.

Hans bästa tips i värmeböljan är att gå igenom bilen och kolla när kylarvätskan byttes – och absolut inte köra med dubbfria vinterdäck på sommaren.

– De är alldeles för mjuka för sommarheta vägar. Det ökar olycksrisken, genom sladd och längre bromssträcka.

Han råder också den som ska ut och köra att dricka ordentligt själv och rasta.

– Det är viktigt om man har med sig djur i bilen, att de också får dricka, säger han

Men det finns förstås fördelar med värmeböljan också – förutom att det är mysigt att sola och bada och njuta utomhus:

Att jordgubbarna trivs.

Rekordmycket jordgubbar

Det varma vädret kan göra årets jordgubbsskörd rekordstor. Men det gäller att passa på. Redan i juli kan säsongen vara över.

I morgon, lördag, öppnar på Bärby självplock i Säve - rekordtidigt.

– Det är första gången vi är så här tidiga. Vi ligger i alla fall 10 dagar före den normala tiden, säger Bernhard Hertzman, till Göteborg Direkt.

Solen, värmen - och avsaknad av frost – har gynnat gubbarna.

– Vi har fått en stor skörd. Sedan gäller det att lyckas med bevattningen. Blommor kan man alltid få. Men det gäller att få fram bär också, det är inte alltid samma sak. Jag hade inte tackat nej till några dagars regn, säger han.