Efter trakasserier – chef på Karolinska avgår

TT

Publicerad 2018-11-13

Karolinska universitetssjukhuset i Solna, NKS. Arkivbild.

En högt uppsatt chef på Karolinska universitetssjukhuset i Solna avgår efter uppgifter om trakasserier mot judiska läkare.

Svenska kommittén mot antisemitism välkomnar beskedet – men är kritisk.

– Den saktfärdighet som sjukhuset visar tyder på att de inte riktigt förstått laddningen och allvaret, säger kommitténs ordförande Svante Weyler.

Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör, bekräftar på ett telefonmöte med medier att den högste chefen för det område där den aktuella enheten ingår lämnar sin post.

– Han har på egen begäran lämnat sitt uppdrag, och det kommer han göra med omedelbar verkan. Han gör det delvis av personliga skäl men också för att han känner själv att han inte agerat tillräckligt kraftfullt för att lösa de här problemen, säger hon.

Mannen lämnar även sin plats i sjukhusledningen, men blir kvar som läkare och forskare.

Ytterligare en chef, med direkt ansvar för den berörda avdelningen, tar timeout.

Antisemitiska glåpord

Aftonbladet har tidigare skrivit om att minst tre judiska läkare utsatts för systematiska trakasserier, mobbning och antisemitiska glåpord från en överläkare. En av läkarna ska ha larmat om problemen redan i juni 2017.

Ärendet anmäldes till den dåvarande sjukhusdirektören i februari i år och i oktober inleddes en extern utredning via en advokatbyrå.

– Den här anmälan kommer från en enhet där vi vet att vi under en längre tid har haft bekymmer med en tuff arbetsmiljö. Det har gjorts insatser, det har kanske blivit lite bättre, men vi har inte kommit hela vägen, säger Annika Tibell.

"Att betrakta som judehat"

Svante Weyler tycker att sjukhuset agerande nu visar att ledningen slutligen insett allvaret.

– Den här åtgärden antyder att detta är ett större problem än vad som hittills framkommit. Det är en väldigt hög chef som flyttas, säger han.

– Nu får sjukhuset svara för varför man har låtit ett problem finnas så väldigt länge. Den stora frågan är om det äventyrat patientsäkerheten.

Svenska kommittén mot antisemitism hade ett möte med sjukhusledningen i måndags. Organisationen har granskat de nidbilder som överläkaren anklagas för att ha spridit i sociala medier.

– Bilderna ger sken av att utgöra kritik av Israels politik, men bryter i själva verket mot den definition av antisemitism som de flesta organisationer och stater numera följer. Framställningar där Israel jämställs med Nazityskland är inte normal Israel-kritik utan att betrakta som judehat, säger Svante Weyler.

Utredning blev inte av

Under förra året vidtog Karolinska universitetssjukhuset vissa åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

TT: Varför har de tidigare åtgärderna inte varit tillräckliga?

– Jag skulle vilja säga att det framför allt rör sig om tempot i att komma vidare i en extern utredning, säger Annika Tibell.

En första extern utredare anlitades av sjukhuset i juni i år, men den utredningen blev aldrig av.

– Efter ett första möte mellan vår anmälare och företrädare för firman visade det sig att det inte fanns förutsättningar att göra en utredning som den anmälande parten hade förtroende för. Och det är väldigt viktigt för oss att göra en utredning som den anmälande parten har förtroende för, säger Annika Tibell.

Inget datum

Enligt Tibell finns det inget datum för när den nuvarande utredningen blir klar.

– För oss är det viktigt att utredningen blir klar så snart som möjligt, men samtidigt görs grundligt. Utredningen har redan börjat med informationsinhämtning. Nu går den in i fas två där man gör intervjuer. Hur många intervjuer det blir påverkas av vad som kommer fram i de intervjuer man gör.

Sedan förra veckan är den utpekade överläkaren inte längre i tjänst.

– Han har erbjudits timeout tills att den här utredningen är klar, säger Annika Tibell.

ANNONS