Våren får vänta – nu blir det kallt igen

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-02-28

Den tidiga vårvärmen är inte här för att stanna.

Under natten mot fredag blir det minusgrader i nästan hela landet.

– Nu börjar det vända, framåt natten börjar temperaturerna att sjunka, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

De senaste dagarna har varit ovanligt varma. På tisdagen uppmättes temperaturer på 16 grader på flera håll i de södra delarna av landet. Även i norra Sverige har det varit plusgrader.

Men det är inte dags att hänga undan vinterkläderna riktigt än. I södra Sverige väntas det framåt helgen bli kallare, med minusgrader under nätterna och enstaka plusgrader under dagarna. I norra Sverige väntas temperaturerna ligga under nollan såväl dagtid som nattetid kommande dagar.

Nu blir det kallare igen, med minusgrader på nätterna och snöfall. Arkivbild.

”Normala temperaturer”

Men det verkar dock inte handla om en återgång till fullskalig vinter.

– Det blir mer normala temperaturer för årstiden. Det har legat på onormalt höga temperaturer för årstiden i några dagar, säger Moa Hallberg.

På söndag väntas ett snöfall dra in över stora delar av landet. I de södra delarna kommer snön att övergå i regn, medan de som befinner sig i södra Norrland och uppåt kan förbereda sig på snö.

– Det kan bli besvärligt för Vasaloppsåkarna, säger Moa Hallberg.

Hur blir vädret ännu längre fram?

– Nästa vecka blir ganska lik helgen. Det går upp till några enstaka plusgrader, kanske fem plus i de södra delarna. Det blir inte en sådan värme som vi har haft nu vad jag kan se, men värmen kommer nog så småningom.

Följ ämnen i artikeln