Stora utmaningar för Nigeria efter valet

Troy Enekvist/TT

Publicerad 2019-02-23

Två korruptionstyngda kandidater möts i Nigerias presidentval. Landets ekonomi och befolkningstillväxten är två stora valfrågor.

– Hur man ska hantera den snabbt växande befolkningsutvecklingen kommer bli en stor utmaning för nästa president, säger Karolina Gasinska, på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Presidentvalet i Nigeria skulle egentligen ha ägt rum för en vecka sedan, men blev uppskjutet av valkommissionen då vissa distrikt saknade valunderlag. Beslutet har kritiserats av de två största partierna.

– Valdeltagandet riskerar att bli lägre nu när det blivit uppskjutet. I Nigeria måste rösta i sin hemvist och många har rest hem för att göra det, men när det blivit uppskjutet finns risk att vissa inte kunnat stanna kvar, säger Karolina Gasinska, projektledare för studier i afrikansk säkerhet.

Presidentvalet handlar om två kandidater – den sittande presidenten Muhamadu Buhari som representerar partiet ACD, och den före detta vicepresidenten Atiku Abubakar, som företräder PDP.

En het fråga inför valet har varit den utbredda korruptionen. Nigeria har under det senaste året sjunkit 12 platser på Transparency Internationals globala korruptionsindex till plats 148.

Båda kandidaterna har anklagats för korruption och Atiku Abubakar har inreseförbud i USA, till följd av en tidigare mutskandal.

– Korruptionen genomsyrar hela samhället. Som president i Nigeria har man stor möjlighet att stärka sin egen privata ekonomi på olika sätt.

Auktoritärt styre

Inom andra områden har demokratin i Nigeria haft en delvis positiv utveckling de senaste åren. Det har exempelvis framhållits att den tidigare presidenten självmant avsade sig sin post efter förra valförlusten.

Karolina Gasinska påpekar dock att det fortfarande finns stora demokratiska brister, exempelvis har presidenten makt att lägga in sitt veto mot alla parlamentets beslut.

En annan viktig valfråga har varit landets ekonomi. Nigeria gick nyligen om Sydafrika som Afrikas största ekonomi. Landets oljeresurser spelar en stor roll för den utvecklingen, då 95 procent av landets exportintäkter kommer från petroleumindustrin.

– Ekonomin i Nigeria beror till stor del på det globala oljepriset. Då det varit ett lågt oljepris har det lett till en lågkonjunktur. Presidenten har blivit kritiserad av oppositionspartierna för att ha misslyckats att få igång ekonomin igen.

Muhamadu Buhari har bemött kritiken genom att visa upp egna siffror över landets ekonomiska utveckling. De siffrorna visar en växande ekonomi i landet under sista kvartalet 2018.

Växande befolkning

Utöver att vara Afrikas största ekonomi är Nigeria också kontinentens folkrikaste land. År 2050 kommer landet också att vara världens tredje folkrikaste med 410 miljoner invånare – mer än en fördubbling mot dagens omkring 190 miljoner invånare. En tredje valfråga har därför handlat om arbetstillfällen.

– En av de stora frågorna i presidentvalet har handlat om jobb – hur man ska skapa jobb till den arbetsförda befolkningen. Om man har en ung arbetslös befolkning finns en risk att säkerheten försämras ytterligare, säger Karolina Gasinska.