Milslånga köer på E4 efter halkolyckor – ”Tvärhalt”

Saltbilen fastnade i kön

Publicerad 2019-02-22

Lastbilsolyckor mellan Piteå och Skellefteå har orsakat milslånga köer på E4 under kvällen.

Enligt polisen beror olyckorna på en kraftig halka som lagt sig över hela norrlandskusten.

– På vissa sträckor är det inte så halt men så blir det minusgrader och tvärhalt, så det gäller att vara försiktig, säger Kurt Marklund, RLC-befäl vid polisen.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Norrbottens läns kustland fram mot natten mot lördag.

Halkan, som även drabbat övriga delar av norrlandskusten, har ställt till stora problem i trafiken under fredagen.

Stått fem timmar i kö

På E4 mellan Piteå och Skellefteå är det just nu långa köer på grund av ett antal lastbilsolyckor som skett tidigare under dagen.

– Det är så halt att lastbilar har hamnat i vägen och blockerar, säger Kurt Marklund, RLC-befäl vid polisen.

– Det är kö, ganska lång kö. Vi hade en patrull på plats vid 21.45 och då var den ungefär en mil.

Sedan 16.30-tiden har det varit trafikstockning i bägge körfält. Nu uppges trafiken flyta på i norrgående riktning men problemen kvarstår i södergående.

En person som befinner sig i kön uppger att det är ”väldigt väldigt halt”:

– Vi har stått fem timmar i kö. Nu började det precis rulla sakta, men det rullar i alla fall. Vi kör i 10–20 kilometer i timmen, så det dröjer nog innan vi är framme.

”Saltbilen står i kön”

Vid klockan 20.55 beordrades polis till platsen. Då skrev polisen på sin hemsida att ”saltbilen står i kön i väntan på att återigen halkbekämpa på platsen”.

En anledning till de långa köerna är enligt polisen att man inte kan leda om trafiken – eftersom de mindre vägarna längs E4 inte är snöröjda.

– Vad jag förstått från Trafikverket skulle de inte kunna hantera den mängden trafik eller tung trafik som det skulle innebär att leda om E4. Det skulle bli mer problem, för de är inte sandade eller saltade överhuvudtaget, säger Kurt Marklund.

– Så det kan nog stämma att en del har suttit några timmar.

Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats i olyckorna som halkan orsakat – men polisen uppmanar trafikanter till försiktighet.

– Man rekommenderas att sänka hastigheten för på vissa sträckor är det inte så halt men så blir det minusgrader och tvärhat, så det gäller att vara försiktig.