Mark Zuckerberg bryter tystnaden om skandalen

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2018-03-21

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg bryter nu tystnaden om Cambridge Analytica-skandalen.

I ett meddelade till alla Facebook-användare skriver han:

– Vi har gjort misstag. Förtroendet förbrukades mellan Facebook och människorna som delar sin data med oss och förväntar sig att vi ska skydda den. Vi måste återskapa det, uppger han i ett inlägg på sin egen Facebook-sida på onsdagskvällen.

Mark Zuckerberg har varit pressad de senaste dagarna efter avslöjandet att företaget Cambridge Analytica fått tillgång till personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och bland annat använt uppgifterna i Donald Trumps presidentvalskampanj.

Klockan 02 i natt, svensk tid, gav Mark Zuckerberg en intervju till CNN men redan tidigare på onsdagskvällen bröt han tystnaden i ett inlägg på sin egen officiella Facebook-sida.

– Vi har ett ansvar att skydda er data och om vi inte kan det förtjänar vi inte att stå till er tjänst.

Zuckerberg erkänner misstag

Zuckerberg skriver att flera åtgärder redan har vidtagits för att skandalen inte ska kunna upprepas.

– Jag har försökt förstå exakt vad som hände och hur vi kan säkerställa att det inte händer igen. Den goda nyheten är att de viktigaste åtgärderna vidtogs redan för flera år sedan.

– Men vi gjorde också misstag, det återstår mer att göra och vi behöver skärpa oss och göra det.

Zuckerberg tar också upp frågan om förtroendekrisen för Facebook efter att skandalen uppdagades.

– Förtroendet förbrukades mellan Facebook och människorna som delar sin data med oss och förväntar sig att vi ska skydda den. Vi måste återskapa det.

Om sitt personliga ansvar skriver han:

– Jag grundade Facebook och är i slutändan ansvarig för vad som händer på vår plattform.

Zuckerberg skriver om flera åtgärder

Bland åtgärderna som ska vidtas framåt nämner Mark Zuckerberg bland annat:

Appar du installerar på Facebook, till exempel olika quiz, ska inte få tillgång till din data om du inte har använt appen på tre månader.

De uppgifter som appar får tillgång till ska begränsas till ditt namn, din profilbild och din mejladress.

Appvecklare som vill ha tillgång till dina Facebook-uppdateringar och andra privata uppgifter måste be om tillåtelse och skriva under ett kontrakt.

Zuckerberg skriver också att fler åtgärder kommer:

– Vi kommer att ha fler förändringar att dela med oss av de kommande dagarna.

En annan förändring – som enligt Zuckerberg släpps inom en månad – är ett nytt verktyg som ska ligga överst i flödet. Där ska man enkelt kunna se vilka appar man har använt på Facebook och ta bort deras möjlighet att komma åt ens data.

– Vi har redan ett verktyg för detta under dina sekretessinställningar och nu kommer vi placera verktyget över i ditt nyhetsflöde för att säkerställa att alla ser det.

Skröt om Trumps valvinst inför dold kamera

Skandalen kring Cambridge Analytica har vuxit de senaste dagarna, bland annat efter att brittiska Channel 4 intervjuat vd:n Alexander Nix med dold kamera.

Nix stängdes av efter sina uttalanden där han bland annat tog åt sig äran för Donald Trumps valseger:

– Vi gjorde all research, all data, all analys.

Cambridge Analytica kom över uppgifter om de 50 miljoner användarna genom en app på Facebook, ett personlighetstest som skapades av den brittiske akademikern Aleksandr Kogan.

Omkring 270 000 personer laddade ner appen och på så sätt fick Kogan tillgång till personlig data både om dem och deras Facebook-vänner.

Kogan vidarebefordrade sedan de insamlade uppgifterna till Cambridge Analytica, enligt Facebook under förespegling att de skulle användas i akademiskt syfte.

Mark Zuckerberg skriver i sitt inlägg på onsdagskvällen att Cambridge Analytica och Aleksandr Kogan redan 2015 lovade att den insamlade datan skulle raderas.

– Men efter avslöjandena förra veckan från The Guardian, New York Times och Channel 4 förstod vi att att Cambridge Analytica kanske inte hade raderat uppgifterna som de lovat.

Nu uppger det brittiska företaget, enligt Zuckerberg, att uppgifterna redan har raderats. Han skriver också att Cambridge Analytica gått med på att Facebook får hyra in ett externt granskningsföretag för att bekräfta detta.

När Zuckerberg skriver att viktiga åtgärder vidtogs redan för flera år sedan hänvisar han till en förändring 2014. Den innebar bland annat att en app inte längre får tillgång till uppgifter om vänner till användaren som laddat ner den.

Nu ska Facebook gå igenom andra appar som, likt Aleksandr Kogans personlighetstest, kom över stora mängder data före 2014. Utvecklare som inte säger till ja till en sådan granskning ska stängas av, skriver Mark Zuckerberg.

Kvinna stämmer Facebook och Cambridge Analytica

Facebooks aktie, som tagit stryk sedan skandalen blivit känd, gick upp något efter att Zuckerberg bröt tystnaden.

Samtidigt kom nyheten att en kvinna från Maryland lämnat in en stämning mot både Facebook och Cambridge Analytica till en domstol i Kalifornien. Kvinnan uppger i sin stämningsansökan att hon blev överöst med politiska annonser på Facebook 2016, rapporterar Buzzfeed. Hon anklagar Cambridge Analytica för den ”olämpliga insamlingen av uppgifter” och Facebook för att de ”kände till insamlingen men misslyckades att stoppa den”.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.