Kronofogden sålde falsk Rolex på auktion – för 160 000

Uppdaterad 2019-01-31 | Publicerad 2017-11-30

När en Rolex Daytona ställdes ut på Kronofogdens nätauktion slog Ola till på den exklusiva klockan.

Myndigheten hade låtit värdera klockan som i huvudsak uppgavs vara äkta.

Men enligt en Rolexhandlare och kunglig hovleverantör är klockan en förfalskning – och Kronofogden vägrar ersätta köparen.

– Jag trodde inte att en svensk myndighet skulle sälja mförfalskningar, säger köparen Ola.

Den 22 februari ropade Ola in en Rolex Daytona på Kronofogdens nätauktion.

Klockan värderades till 150 000 kronor och priset landade på 160 000. Mycket pengar – men väl värt en ikonisk samlarklocka, tyckte köparen.

– Den fick namnet Daytona efter den berömda racingbanan i Florida, och togs fram för att man skulle klocka racingbilar som körde varv efter varv. Det är förmodligen den mest eftertraktade samlarklockan i hela världen, säger Ola.

”Jag kände mig trygg”

Kronofogden hade låtit bedöma och värdera klockan, och visade upp ett intyg. Värderaren var auktoriserad av Sveriges handelskamrar.

Myndigheten skriver på sin hemsida att de ansvarar för att informationen som lämnas vid försäljningen är korrekt.

– Innan jag köpte klockan kollade jag ju noga på Kronofogdens hemsida, för det här är jättemycket pengar. Jag kände mig trygg med att en svensk myndighet inte skulle sälja förfalskningar, säger Ola.

I värderingen som Kronofogden låtit göra uppges klockan vara en Rolex Daytona, medan vissa delar, som klockans diamant- och safirbeklädda skänklar, inte var äkta. Det saknas även ett certifikat för klockan. Detta var Ola fullt medveten om vid köpet.

Urtavlan var en förfalskning

Men när Ola lämnade in sin nyköpta klocka på service hos Rob Engström AB, Rolexhandlare och kunglig hovleverantör, vägrade de att beblanda sig med klockan, eftersom att förfalskningen räknas som varumärkesintrång.

Rolexhandlaren har granskat Kronofogdens värderingsintyg och kommit fram till att det felaktigt påståtts att urtavlan är tillverkad av Rolex, och att kronografen inte kan betraktas som något annat än en förfalskning.

– Den klockan är hopbyggd med oäkta delar. Jag gjorde ett utlåtande till honom för att visa upp för Kronofogden. De värdefulla delarna, som urtavlan och kransen, är inte äkta, säger Daniel Moberg, besiktningsman på Rolexhandlaren Rob Engström AB.

Urtavlans logga/skrift samt siffror är ej utförd av Rolex. Dessa är dåligt utförda i tryckfärg, skriver värderaren i intyget.

– Det var inte jättesvårt att se, men vi ser ju de riktiga varorna varje dag och har erfarenheten och ögonen för det, säger besiktningsmannen Daniel Moberg.

Kronofogden: ”Gjort vad vi kan”

För att klockan inte ska betraktas som falsk ska urtavlan bytas ut, enligt Rolexhandlaren, vilket skulle kosta 168 000.

Köparen Ola har yrkat denna summa i skadestånd från Kronofogden. Men Kronofogdemyndigheten skriver i sitt beslut att de inte begått något fel eller försummelse.

– Vi har gjort vad vi kan för att skaffa oss kännedom om den här klockans ursprung. Vi har anlitat en värderingsman som sagt att det här är en Rolex med vissa brasklappar - och att det saknas certifikat, säger Jens Haggren, verksjurist på Kronofogdemyndigheten.

Men ni ska garantera att informationen som ges vid försäljning är korrekt, och klockan visade sig vara falsk?

– Ska man läsa villkoren får man läsa alla villkor - som också är att vi inte lämnar några garantier om ursprung och skick. Det ligger på spekulanten att förvissa sig om. Och här fanns indikationer på att det var läge att undersöka klockan närmare, säger Jens Haggren.

Sålde falsk tavla 1995

I beslutet hänvisar Kronofogdemyndigheten till en dom i Högsta domstolen från 1995.

Den gången såldes en tavla med ett intyg om att den var äkta. Sedan visade det sig att den inte var det – men Kronofogden ansågs av rätten ha gjort vad det kunde.

– Det är där vi landar i den här situationen. Här har vi gått till en värderingsman, som har uppgett vissa brister och fel på klockan – och då får man se det som att vi har gjort vad vi kan, säger Jens Haggren.

”En klump i ett bankfack”

Ola, som köpte Rolexklockan, tycker inte att han kunde gjort något annorlunda.

– Värderaren har ju hävdat att det här är en Rolex. Då är ju han en yrkesman och jag en lekman. Felet är ju att värderaren har gjort fel. Jag förstår att Kronofogden har förlitat sig på det. Men hade det stått att det är en förfalskning hade jag självklart inte köpt den.

Eftersom klockan inte kan servas är den oanvändbar för Ola.

– Nu går den inte att använda. Den är bara en klump som ligger i ett bankfack.

Följ ämnen i artikeln