Kritik sedan omstridd skola godkänts

TT TT

Publicerad 2018-10-23

Elever under en matematiklektion. Bilden är inte från den aktuella skolan. Arkivbild.

Experter ifrågasätter om Skolinspektionen har rätt verktyg för att komma åt friskolor som återkommande fått kritik för religiösa inslag.

– Har de tillräckliga metoder för att kunna upptäcka och hantera den här problematiken? säger Magnus Ranstorp, forskare och terrorismexpert vid Försvarshögskolan.

– De gör ju sina oannonserade kontroller, men jag tror säkert att de kan vässa de här inslagen. Det handlar också om frekvensen av besök och uppföljning, säger Ranstorp.

Vetenskapsskolan i Göteborg har tidigare fått skarp kritik från Skolinspektionen för att ha religiösa inslag i undervisningen, och har också kraftigt ifrågasatts efter uppgifter om att personer knutna till skolan uttryckt sympati med terrorgruppen IS. I en rapport om salafism och salafistisk jihadism i Sverige, publicerad av Försvarshögskolan i somras, nämns Vetenskapsskolan upprepade gånger.

Vill expandera

En av författarna till rapporten är Magnus Ranstorp och han är kritisk till vad han anser är en fullständig okunskap hos kommunerna.

– Kommunerna är totalt omedvetna om vad det finns för bakgrunder till de här skolorna. Det är ett problem. Vet man inte om de här kopplingarna vet man inte heller vad man tackar ja till. Där får man fundera på om kontrollmekanismerna är tillräckliga i dag, och vad mer man behöver, säger han.

När det gäller Vetenskapsskolan framhåller han att ägaren har en ambition att starta fler friskolor.

– Det gör det hela till en större fråga. Ska det vara möjligt för en skola som har upprepade brister att kunna expandera?

– Det är också skattemedel som går till de här skolorna, därför blir det också en politisk frågeställning. Då måste man sätta sig ner och diskutera igenom detta, både i utbildningsutskottet och på det lokala planet – vill politiker främja skolor med sådan inriktning, säger Magnus Ranstorp.

Brister i lagen

Efter den senaste mediegranskningen av Vetenskapsskolan bjöd riksdagens utbildningsutskott in Skolinspektionen.

– Det finns friskolor som återkommande fått kritik för att ha bedrivit verksamhet med konfessionella inslag som strider mot skollagen. Vi vill veta hur Skolinspektionen har granskat dessa ärenden och varför skolorna kan fortsätta sin verksamhet, säger Roger Haddad (L), vice ordförande i utskottet.

Även han reser frågan om det kan vara så att Skolinspektionen saknar verktyg för att komma åt denna typ av friskolor.

– Det kan finnas brister i skollagen, säger han och tillägger:

– Det är viktigt att få veta hur man förhindrar att en skola säger att den är en sorts skola, men bedriver en helt annan verksamhet.

Prata med polisen

Magnus Ranstorp efterlyser också ett ökat informationsutbyte mellan Skolinspektionen, kommunerna och brottsbekämpande myndigheter:

– Det behöver inte vara Säkerhetspolisen, däremot polisen som också har bra lägesbilder och kunskap kring de här individerna och organisationerna. Det gäller att samla in information från så många håll som möjligt innan; vad är det här för inriktning och finns det problem som kommer att komma vid horisonten?