Siri, 24, ska vara ”tafsvakt” på badhus

Publicerad 2016-02-12

”Ledsen att många undviker badhus”

Siri Bernhardsson, 24, startade Facebooksidan Tafsvakten.

Siri Bernhardsson, 24, tröttnade på att höra om sexuella ofredanden mot kvinnor. Hon startade Facebooksidan Tafsvakten för att skapa tryggare simhallar.
– Vi är inte där för att leka polis, utan för att finnas till hands om någon vill prata, säger hon till Aftonbladet.

Siri Bernhardsson, 24, från Kalmar ville göra något konkret för att stoppa sexuella ofredanden i simhallar, skriver Barometern. Hon startade Facebooksidan Tafsvakten och på lördag kommer hon, tillsammans med tre andra tjejer, åka till simhallen i Kalmar. Tanken är att tjejerna ska röra sig runt poolområdet och hålla koll på vad som händer.

– Vi ska hålla en låg profil. Vi är inte där för att leka polis, utan för att observera och finnas till hands om någon vill prata, säger Siri till Aftonbladet.

”Många stannar hemma av rädsla”

Idén om att göra något för kvinnor i simhallarna kom efter att hon hört talas om de ofredanden som inträffade i Kalmar på nyårsafton.

– Det som gör mig ledsen är att många kvinnor väljer bort simhallen av rädsla för att något ska hända, säger Siri.
Hon har fått flera mejl som vittnar om att många känner sig otrygga i simhallen och reaktionerna på hennes initiativ har varit positiva.

– Jag trodde aldrig att det skulle spridas så fort. Jag har inte fått en enda negativ kommentar och jag har fått donationer för att betala inträdet, säger Siri.

Badhusets chef: ”Syftet blir fel”

Initiativet har dock inte mottagits lika positivt från simhallens sida.

– Syftet blir ju fel, det är vår arbetsplats. Vi har kompetens och resurser och kan både förebygga och hjälpa till om något uppstår bland våra badgäster. Att gå in som privat aktör och agera badvakt blir ju fel, säger Susanne Gryfelt, tillförordnad enhetschef på Äventyrsbadet i Kalmar, till Barometern.

Efter diskussioner står det nu klart att Siri inte aktivt får göra ingripanden.

 – Vi får inte ingripa om vi ser någonting, då ska vi kontakta badvakterna och jag har blivit tillsagd att jag inte får prata med badgästerna om inte de kommer fram till mig, säger hon.
Trots detta tänker Siri Bernhardsson fortsätta vara på plats i simhallen.

– Min plan är att göra det här varje lördag framöver. Jag hoppas att resultatet blir att familjer och kvinnor känner sig tryggare i simhallen och att det här initiativet sprids till andra simhallar i Sverige, säger hon.