Lukas, 7, fick göra matteläxan på tid

Publicerad 2016-02-13

Mamman: ”Just lärt sig siffror”

Lukas, 7 år, kom hem med en matteläxa som skulle lösas på tre minuter. Hans mamma Linda Henriksson lade upp en film på Facebook för att visa hur stressad sonen blev.

– Det är tufft för en sjuåring som just lärt sig siffror, säger hon till Aftonbladet.

Lukas, 7, går i första klass i Backeskolan i Piteå och fick en matteläxa som gjorde hans mamma Linda Henriksson upprörd. Uppgiften bestod av ett papper med 36 mattetal på vardera sida. På papperet stod det att varje sidas uppgifter ska lösas på tre minuter.

– Det är ganska tufft för en sjuåring som just lärt sig siffror. Jag ser ju att han blir frustrerad och ger upp, jag vill inte att han ska börja hata skolan, säger Linda.

Filmade läxläsningen

Hon filmade sonen när han satt med läxan och lade upp klippet på sin Facebooksida. Tanken var att se om det fanns fler som reagerade på uppgiften innan hon tog kontakt med skolan.

– Jag ville bara se om folk höll med mig eller om det var jag som var gnällig. Det var inte meningen att det skulle bli så stort, jag hade räknat med kanske tio-tjugo visningar, säger Linda.

”Får inte räkna i sin takt”

Klippet har nu visats över 13 000 gånger. I slutet av filmen ser man hur Lukas skjuter ifrån sig provet och lägger ner huvudet mot bordet. Stressen får honom att ge upp.

– Han tycker att det är jobbigt och han hade det betydligt värre innan jag filmade. Han får inte räkna i sin takt, utan får låga poäng för att han inte hinner göra alla tal, säger Linda.

”De flesta tycker det är orimligt”

Hon säger att de flesta har reagerat positivt på hennes inlägg, även om hon också har fått negativa kommentarer.

– De flesta tycker att det är orimligt, de går i första klass och har inte ens lärt sig alla siffror än. Det måste vara ännu värre för barn med diagnos, de måste ha det extremt jobbigt. Skolan höll med om det jag sa att eleverna inte hinner göra klart. De har läxa i skrivning också och där skriver de i sin egen takt, det är bara matteläxan som är på tid, säger Linda Henriksson. Hon fortsätter:

– Jag hoppas att de tar bort att läxorna ska vara på tid. Jag har ingenting emot läxor så länge de tar bort tidspressen, de ska inte stressas till att lära.

Rektorn: ”Blivit en miss”

Carina Burman, rektor på Backeskolan i Piteå menar att händelsen har sin grund i ett missförstånd.

– Ja, det har nog blivit en miss som vi hade kunnat avhjälpa genom att prata med varandra, vi hoppas ju att föräldrar kontaktar skolan direkt om det är någonting de undrar över.

Enligt Carina Burman är det inte meningen att uppgifterna ska göras på tid direkt.

– Föräldrarna har fått information om läxan via papper och tanken är att man först ska träna väldigt mycket, sedan när man vet att man kan uppgifterna så kan man ta tid.

Kommer ni att ha läxor som ska lösas på tid i fortsättningen?

– Ja, det kan man ju fundera på när det kan missförstås så här. Vi ska se över informationen som vi ger till föräldrarna. Huvudsaken är ju att man tränar på läxan, men inte att det ska vara på tid, så det är olyckligt.