Tony ger snattande ungdomar ”jobb”

Publicerad 2016-03-16

Tony Borgryd menar att det viktigaste är att de snattande ungdomarna lär känna honom bättre och får se hur det är att jobba i butik.

Handlaren Tony Borgryd i Kalmar hjälper snattande ungdomar på rätt spår – genom att låta dem jobba i butiken.

– Det är lätt att börja med att snatta en snickers eller daim, sedan kanske det blir ett par byxor och sedan inbrott, säger han.

Tony Borgryd från Kalmar blev handlare 1995 och har använt sin metod mot snatteri ända sedan dess, enligt P4 Kalmar. Sammanlagt har runt 20-25 ungdomar fått vara med i butiken. Några har varit med under två söndagar, andra under flera dagar under skolloven och en har till och med fått sommarjobb. Tanken med metoden är att ungdomarna ska få förståelse för hur det är att jobba i butik, samtidigt som de jobbar av det de snattat.

– Jag ville hjälpa ungdomar som har varit lite yngre, som jag har känt har kommit lite fel, men som fortfarande har en chans att hamna rätt, säger Tony Borgryd till Aftonbladet.

– Jag själv var inte guds bästa barn när jag var 14-15 år. Det är lätt att börja med att snatta en snickers eller daim, sedan kanske det blir ett par byxor och sedan inbrott, fortsätter han.

”Många av dem har mått dåligt”

När Tony har stött på en snattande ungdom i butiken har han förutom att göra en polisanmälan åkt hem till ungdomens föräldrar för att komma överens om hur ungdomen kan gottgöra sitt snatteri.

– Det viktigaste är att de lär känna mig mer och får en vuxen till att prata med. Men också att de förstår att någon får betala det man har stulit, säger Tony Borgryd.

Alla snattande ungdomar har inte erbjudits att vara med i butiken, utan det beror på hur ungdomen och föräldrarna är. Reaktionerna från de inblandade ungdomarna har dock varit positiv.

– Ingen ungdom som har blivit erbjuden har nekat, de tycker att det har varit bra. Många av dem har mått dåligt och skämts över att de snattat. Men en förälder har sagt nej, för hon tyckte inte att det var så farligt det som sonen tog, säger Tony Borgryd.

”Vi har blivit vänner”

Han betonar att metoden inte är något som görs i reklamsyfte och är förvånad över en del reaktioner han har fått efter att nyheten börjat spridas.

– Nu kommer många och skämtar med mig om att man kan snatta och få jobb i butiken, men det var inte riktigt vår mening, säger han.

Istället handlar det om att göra något för ungdomar som har hamnat lite snett och Tony Borgryd har sett en positiv förändring hos de ungdomar som varit hos honom.

– Vi har blivit vänner och allt är glömt och förlåtet, och de har fått en förståelse för hur det är att jobba i butik. Jag är övertygad om att de som varit hos mig inte snattat mer och jag hoppas att de kommer på rätt väg, säger han.

Följ ämnen i artikeln