Polisen ska börja bära kameror – ska minska våldet mot dem

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2018-02-23

Så ser kroppskameran ut.

Under våren kommer polisen inleda en nationell testverksamhet med kroppsburna kameror, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning.

Sedan tio månader tillbaka har polisen i olika regioner börjat använda sig av kroppskameror vid vissa insatser. Och nu till våren inleds polisens nationella testverksamhet med kroppsburna kameror. Tanken är att poliser i yttre tjänst i vissa lokalpolisområden har möjlighet att få en kroppskamera till sin utrustning.

– Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen. Filmmaterialet kan naturligtvis också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet. Det har vi redan sett och kommer att se mer av, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Kameran fästs till exempel på en bröstficka och det är polisen som bär kameran som kontrollerar den helt. Kamerorna är utrustade med ett förinspelningsläge. Det innebär att det finns bildmaterial inspelat sedan 30 sekunder tillbaka, när polisen trycker på inspelningsknappen.

De kommer att kunna se materialet

Det är polisdatalagen som reglerar användningen av kroppskameror.

– Av integritetsskäl är det enbart den polis som har gjort själva inspelningen som kommer att kunna se det inspelade materialet. Filmmaterial som ska ingå i förundersökningar kommer att begäras ut enligt ordinarie rutiner, säger Anders Hall.

Försöket med kroppskameror i lokalpolisområden i polisregion Syd och i polisregion Stockholm kommer att inledas successivt under de närmaste månaderna. Brottsförebyggande rådet kommer att utvärdera testverksamheten kontinuerligt, skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln