Så firar kungafamiljen jul i år

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2015-12-23

Den växande kungafamiljen har slutat fira jul med prinsessan Christina.

Annars följer man traditionerna, menar experterna.

– Det blir svensk julmat, julklappar, Kalle Anka och sådant som vi alla gör, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

I 67 år firade kungafamiljen jul tillsammans med prinsessan Christina och hennes familj. Men för två år sedan bröt de traditionen. De båda familjerna hade börjat växa – och firar nu på skilda håll.

– Jag har barnbarn och kungaparet har barnbarn, så ska vi mötas så blir vi väldigt många personer. Så det är nog lika bra att vi har var sitt julfirande. Så enkelt är det, säger kungens storasyster Christina, 72, till Aftonbladet.

Hon och maken Tord Magnuson, 74, har barnen Gustaf, 40, Oscar, 38, och Victor, 35. Sönerna har på bara några år gett dem fem barnbarn.

Samtidigt växer kungafamiljen så det knakar. Kungen och drottningen har nu tre barnbarn – Estelle, Leonore och Nicolas. Nästa år blir de fem, då både prinsessan Sofia och kronprinsessan Victoria är gravida. Det finns plats i de kungliga byggnaderna på Drottningholm där de alltid firat – men det handlar snarare om att julfirandet blivit ett alltför stort projekt om de två storfamiljerna skulle vara tillsammans.

– Nej, det är inte platsbrist det handlar om. Det är av rent praktiska skäl, säger Christina, som bor i en lägenhet i Stockholm.

Hugger granen själva

Mer vill fru Magnuson inte kommentera familjens julfirande. Men experterna tror att det kommer att följa traditionerna.

– Vissa grejer är stadiga inslag i firandet. Alla samlas i stensalen på Drottningholms slott på julafton, sedan har de tänt brasan och klätt granen. Drottningen är jättenoga med att de ska hugga granen själv, och jag tror att de alltid hämtar den någonstans på Drottningholm, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

– Drottningen läser julevangeliet och är noga med att det alltid ska vara tyska inslag i firandet, så hon har alltid med sig en kaka med russin och sprit i som heter weinachtstolle. Om ingen sedan äter den spelar mindre roll.

Har på Kalle Anka i bakgrunden

Jenny Alexandersson berättar att Madeleine, som älskar skaldjur, ofta har fått ha med sådana på julbordet också. Men annars liknar kungafamiljens firande de flesta andra svenskars.

– Det har ju alltid varit med svensk julmat, julklappar, Kalle Anka och sådant som vi alla gör, säger Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet.

– Det är väl så som det är hos alla – att Kalle Anka är på i bakgrunden. Alla barn gillar ju tecknad film och Disney, oavsett om man är prins eller prinsessa eller inte. Och det är väl viktigt för Victoria och Daniel att föra vidare alla traditioner till Estelle också.

Fest hos Victoria och Daniel

En annan tradition är att familjen går på julottan på juldagsmorgonen.

– Det är ett måste, det är en troende kungafamilj vi har, säger Roger Lundgren.

På juldagen brukar kungafamiljen också ta en lång promenad på Drottningholm.

– Sedan så har det på juldagskvällen blivit en ny tradition att Victoria och Daniel har julfest på Haga. Och då har hela familjen anslutit –även Daniels familj som kommer från Ockelbo.

Vill ha mer liv i luckan

Chris, Madeleine, Leonore och Nicolas väntas åka tillbaka till London redan på juldagen för att där fira jul med Chris mamma Eva. Och Roger Lundgren menar att det inte är omöjligt att Carl Philip och Sofia samtidigt åker till Dalarna och prinsessans föräldrar. Klart är att det redan med tre barnbarn i den växande familjen Bernadotte kommer att bli bra drag på Drottningholm på dopparedagen.

– Jag träffade drottningen i veckan och då sa hon att ”jag hoppas verkligen att det blir mer liv i luckan”, så de är väldigt, väldigt glada, säger Roger Lundgren.

– De har ju plats och det är full fart på små barn – oavsett om de är prinsar eller prinsessor – och med barn är ju julen extra viktig.

"Hoho, det finns snälla barn här" – se Estelles julhälsning till svenska
folket

ANNONS