Nej till brexit utan avtal med liten marginal

EU: ”Risken för ett rörigt brexit har aldrig varit större än nu”

Uppdaterad 2019-03-14 | Publicerad 2019-03-13

LONDON/STOCKHOLM. Nedräkningen till ytterligare en ödesomröstning i Storbritannien närmar sig nu sitt slut.

Blir det ett ”hårt utträde” eller kommer förhandlingarna fortsätta?

Det avgjordes i det brittiska underhuset i kväll.

Med liten marginal röstade parlamentet nej till ett utträde utan avtal.

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays förslag blev nedröstat i det brittiska underhuset i tisdags.

I kväll genomfördes ytterligare en omröstning. Rösterna blev 312 mot 308, för ett nej till ett ”hårt utträde”.

Valet för parlamentsledamöterna stod mellan ett så kallat ”hårt utträde”, alltså ett brexit utan något avtal med EU, och att fortsätta förhandlingarna för att försöka få till ett avtal.

Avtalslöst brexit

Vid 20-tiden svensk tid var röstningen avgjord. Parlamentet röstade nej till ett utträde utan avtal.

Nu väntar ytterligare en omröstning i morgon om att förlänga tiden, enligt artikel 50.

Trots att politiker, företagare och myndigheter målat upp ett avtalslöst brexit som ett kaosscenario så ser många brexitanhängare hellre att Storbritannien lämnar EU utan något avtal – än att riskera att inte lämna alls. 

Utanför parlamentet i Westminster viftar några brexitörer med skyltar som det står "Inget avtal? Inga problem" på.

Andra håller upp en banderoll med orden "Varför är ni så rädda för Världshandelsorganisationen?" – den organisation som automatiskt kan komma att reglera Storbritanniens handel med EU vid en avtalslös brexit.

”En stor skandal”

Efter tisdagens nederlag för Mays avtal vädrar brexitmotståndarna morgonluft och hoppas på en ny omröstning. På andra sidan står brexitförespråkaren Peter, i 50-årsåldern, och känner sig sviken och frustrerad.

– För två och ett halvt år sedan röstade vi för att lämna EU. Det var en demokratisk omröstning och nu har EU och de korrupta politikerna, ledda av vår premiärminister, bara ändrat och ändrat systemet så att 17,5 miljoner människors röster har blivit tagna ifrån dem, säger Peter, som inte vill ge ut sitt efternamn, till Aftonbladet.

– För oss är det en stor skandal. Allt de gör, gör de så att de kan stanna kvar i EU. Men de kommer inte att förändra oss som röstat för att lämna.

Är du rädd att brexit skulle kunna stoppas?

– Jag kommer inte att finna mig i någonting annat än att vi lämnar, vad som än händer. Om det så blir inbördeskrig, då blir det väl inbördeskrig, men det är de (politikerna, red. anm.) som orsakat det.

Du ser alltså hellre ett inbördeskrig än att brexit stoppas?

– Jag skulle hellre ta ett inbördeskrig än att förrädare säger till oss vad vi ska göra. Hur ska vi annars kunna säga till våra barn att göra rätt för sig när vi har ett system som är så korrupt? De försöker inte ens dölja det längre.