Tantrafestivalen ber om ursäkt

”Handlar om att upptäcka vem man är”

Uppdaterad 2021-08-18 | Publicerad 2021-08-17

Under dagen höll de ansvariga för tantraveckan i Molkom en presskonferens.

Arrangörerna har mött hård kritik från flera håll efter det coronautbrott som drabbat orten.

– Vi vill be om ursäkt, säger Malin Wik på Ängsbacka.

Tantrafestivalen i Molkom utvärderade situationen i dag. På en presskonferens under tisdagen berättade Ängsbackas talesperson Malin Wik om det som har hänt.

– Vi vill be om ursäkt till de som har en relation med Ängsbacka. Men även till våra grannar i Molkom. Vi jobbar med den relationen och hoppas att den kommer kunna fortsätta bli bättre, sa Malin Wik under dagens pressträff.

På festivalveckan var ungefär 500 personer sedan utbrottet har ungefär 106 smittofall bekräftats i Molkom. Det har rört upp arga känslor bland ortsbor, Norge har stängt sin gräns mot Värmland, och kommunalrådet i grannkommunen Årjäng skrev i ett uppmärksammat facebookinlägg att besökarna har ”knullat runt”.

Enligt Malin Wik är det inte vad festivalen gått ut på.

– Det är ett uttalande som inte speglar vad programmet här har gått ut på. Det vi gör här är att inspirera till självkännedom, det handlar om att upptäcka vem man egentligen är. Det är mänskliga värderingar och behov som vi skapar en plats för på Ängsbacka.

”Man kan kalla det ett misslyckande”

Att gränsen tvingats stänga, vilket påverkar den lokala handeln och näringen beklagar Wik.

– Vi är inte okänsliga för att vi har grannar här i Molkom, det är en relation som vi värderar högt. Vad Norge beslutar om att göra kan jag inte säga så mycket om.

Som mest var det ungefär 30 till 40 personer som satt isolerade på Ängsbacka och flera personer ska ha behövt sjukhusvård.

– Vi är absolut inte nöjda med det här utfallet, man kan kalla det ett misslyckande, de förberedelser vi haft på plats har inte varit tillräckliga, sa Malin Wik.

Efter att den första personen smittades under torsdagen på tantraveckan, fortsatte veckan som vanligt under fredagen och lördagen.

Enligt Wik finns det alltid en risk med att bedriva verksamhet i dessa tider och att de kontinuerligt genomför riskbedömningar och att smittskydd varit delaktiga i det.

– Vi fick grönt ljus, det var ingen från smittskyddet som sa att vi inte kunde genomföra festivalen, säger Malin Wik.

Ängsbacka kursgård i Värmland.

Följ ämnen i artikeln