Expertens råd: Så skyddar du dig mot blixten

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2023-07-18

Inomhus är den säkraste platsen under ett åskoväder. Arkivbild.

En man vårdas med allvarliga skador efter att ha träffats av blixten under en golfrunda. Varje år träffas en handfull personer av blixten i Sverige.

Vill man vara på den säkra sidan finns ett antal råd att tänka på.

Juli och augusti innebär åsktider när den varma luften stiger och bildar tjocka moln där blixtar kan frodas. Risken att träffas av ett nedslag är minimal, men varje år befinner sig ett handfull personer på fel plats vid fel tidpunkt. I Sverige dödar blixten i snitt en person om året.

Enligt Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet, finns det en sak att göra om någon i närheten blivit drabbad: hjärt- och lungräddning.

– Det viktiga är att få i gång hjärtat, där räddar man liv. Man behöver inte vara avancerad på det eller sjukvårdsutbildad, det gäller bara att få i gång personen. Om man är snabb behöver personen inte få några bestående men.

– Och det är inte farligt, personen kan inte leda något vidare till dig – vilket en del är oroliga för.

Säkrast inomhus

Hur skyddar man sig mot ett blixtnedslag?

För att vara på den säkra sidan bör man leta sig inomhus. Har man inget tak över huvudet i närheten handlar det om att undvika platser som är mer utsatta än andra. Badar du ska du ta dig upp och inte söka skydd under ett träd.

Öppna ytor, som golfbanor, är riskabla platser, liksom höga höjder.

– Man ska heller inte lägga sig i ett dike för där kan strömmen gå. Det finns massa råd, där vissa är något motsägelsefulla. Det man vet är att bilar med metallkaross och hus är jättebra skydd, säger Mats Leijon.

– Ser man en tv- eller radiosändare i närheten kan man vara ganska säker på att man är skyddad av den.

Försök inte räkna

Det viktigaste är att inte ha något av metall nära kroppen.

– Man ska inte ha halsband, och heller inte springa runt med paraply eller golfklubbor. Metallen bryter loss elektroner, och det gör att man får anvisningar var blixten skulle kunna träffa någonstans, säger Mats Leijon.

Även om risken att träffas av blixten är extremt liten är det viktigt att ta åskan på allvar och inte utsätta sig för onödiga risker, säger Mats Leijon. Att försöka ta reda på var blixten slår ner är omöjligt.

– Visst kan det vara lite roligt att räkna hur många kilometer bort blixten är, men börjar det mullra och åska så ska man leta sig in. Man ska ha stor respekt och inte försöka leka vetenskapsman, så lägg av med det och ta fysiklektionen när ni kommer in i huset.