Invasiv fisk sprider sig – hotar svenska arter

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2023-10-25

Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter.

Den svartmunnade smörbulten sprider sig och dominerar nu i vissa svenska vatten, visar en ny DNA-analys.

Risken är att den konkurrerar ut inhemska fiskarter.

Den svartmunnade smörbulten beskrivs som aggressiv, den reproducerar sig snabbt och utgör ett hot mot andra fiskar, genom att skrämma bort dem och äta deras rom.

I Gävlebukten verkar arten nu vara en av de dominerande på vissa platser, enligt DNA-analyser som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort.

”Risken finns att etableringen av svartmunnad smörbult i svenska vatten kan få stora effekter på inhemska arter och påverka ekosystemet” säger forskaren Mikael Dahl, forskare vid institutet, i ett pressmeddelande.

Tidigare undersökningar har visat på stora mängder av svartmunnad smörbult i just Gävlebukten och en oro är att den ska sprida sig upp i vattendrag som mynnar runt Gävle.

De nya analyserna, som gjorts genom att detektera DNA-spår som alla fiskar lämnar efter sig, visar att arten vid vissa tillfällen var den vanligast förekommande fiskarten i ett område på södra sidan av Gävlebukten, vid Österviksudden.

Även vid provfiske har länsstyrelsen tidigare fått ”alarmerande” stora fångster av svartmunnad smörbult i det området, enligt Mikael Dahl på IVL Svenska miljöinstitutet. Han menar att det behövs innovativa lösningar för att begränsa ytterligare spridning av arten.

Svartmunnad smörbult fanns även i nedre delar av Gavleån och var vanlig utanför hamnar i Gävlebukten, enligt analysen. Däremot hittades den inte alls i Dalälven och Testeboån.