Uppgifter: Sex personer i hissen – en hoppade ur och överlevde

Uppdaterad 2023-12-13 | Publicerad 2023-12-12

Fem byggarbetare dog när en bygghiss rasade 20 meter ner i marken.

En sjätte person lyckades hoppa ur och klarade sig, enligt Aftonbladets uppgifter.

Flera kollegor såg vad som hände.

– De mår inte bra. Det här är något som fastnar på näthinnan och som man kommer få leva med länge, säger Tomas Kullberg, ordförande på facket Byggnads.

Klockan 09.49 på måndagen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till ett husbygge i Sundbyberg.

En bygghiss hade rasat 20 meter ner i marken.

Drygt ett dygn senare meddelar åklagaren att fem personer dött. En av de döda ska vara en man i 25-årsåldern, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Tomas Kullberg är ordförande för fackförbundet Byggnads i Stockholm och berättar att fem personer befann sig i hissen samt arbetsutrustning.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska även en sjätte person ha stått i hissen. Den personen lyckades dock hoppa ut, och klarade sig.

Något som inte bekräftats officiellt av byggföretagets vd Patrik Toresäter.

En bygghiss rasade i Sundbyberg.

”Kommer nog inte kunna gå tillbaka”

Flera byggarbetare blev vittnen när hissen rasade.

– Vi har pratat med några som har sett hela händelseförloppet. De mår inte bra. Det här är något som fastnar på näthinnan och som man kommer få leva med länge, säger Tomas Kullberg.

Facket arbetar nu med att se till att alla som jobbade på bygget får krisstöd.

– Man känner väl troligtvis en maktlöshet i situationen och ”Varför ska det här hända?”. Vi har också pratat med personer som åkte hissen bara någon minut innan det här inträffade som har tänkt tanken ”Det kunde ha varit jag”. Och ja, det finns många känslor. De kommer nog inte kunna gå tillbaka till just den arbetsplatsen, det klarar man nog inte av, säger Kullberg.

Den stora frågan flera aktörer ställer sig nu är hur olyckan kunde inträffa. Åklagaren har inlett en förundersökning och flera myndigheter som Statens Haverikommission och Arbetsmiljöverket bedriver egna utredningar.

Hissen är tillverkad av bolaget Alimak. Enligt vd Ole Kristian Jødahl är det en standarmodell som har använts i över 20 år och som sålts i tusentals exemplar runtom i världen. Den ska inte ha installerats av Alimak själva utan av ett annat företag.

Blommor och tända ljus vid olycksplatsen.

Hissen justerades en vecka innan olyckan

Flerfamiljshuset byggs i etapper och veckan innan olyckan justerades hissen med ytterligare en sektion för ett högre våningsplan. Enligt Kullberg är det standard och justering ska göras av ansvarig montör.

– Det görs när man bygger upp ett ytterligare våningsplan och det är inget onaturligt och inga konstigheter egentligen. Vi vet ju inte vad som har inträffat i det här läget. Utredning måste göras först så att man vet på vad som har gått fel, säger Kullberg.
Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare med insyn i branschen kan det vara just höjningen av hissen som ligger bakom olyckan. En teori baserad på bilder från olyckshissen är att den högsta sektionen inte varit förankrad korrekt i sektionen under. I sådana fall skulle den översta sektionen sannolikt rasa direkt när hisskorgens vikt belastat den.

Huvudentreprenören för bygget är Andersson Company som har ansvaret för säkerheten och arbetsplatsen. Vd Patrik Toresäter säger på en pressträff under tisdagen att han inte vet om hissen var besiktad.

– Säkerheten är prioriterad för oss i alla projekt och jag tycker vi har en god säkerhet här och jag känner inte till några brister. Jag kan inte svara på några detaljer om hissen och jag vill det inte heller. Jag utgår från att den var besiktad. Det här är något som utredningen måste få visa, säger han.

Bygghissar stoppas i Stockholm

Byggbranschen är en av de hårdats drabbade av arbetsplatsolyckor i Sverige. Tomas Kullberg vill nu se en haverikommission riktad mot byggbranschen.

– Men också att man börjar ställa krav på de som beställer och också följer upp, att man får det man köper och att det också är utfört på rätt sätt. Att ställa krav på underentreprenörerna eller företagen som man då anlitar. Det är dit vi vill komma, för det ska vara tryggt och säkert för de som ska utför jobbet.

Olyckan har skakat om byggbranschen och flera aktörer har nu på eget initiativ vidtagit åtgärder.

– Det är flera som har begärt nya besiktningar på hissarna för att se så att de är okej. Det här skapar ringar på vattnet på arbetsplatserna. Det är samtidigt ett sorgarbete ute i branschen när fem arbetskollegor förolyckas på det här sättet. Det är tungt för branschen, jättetungt.

Under tisdagseftermiddagen uppger Tomas Kullberg för TV4 att arbetsgivarna inför ett stopp för bygghissar i Stockholm under utredningen. Samtliga bygghissar ska inspekteras.

Poliser på plats efter olyckan.