Slog med käppar och tvingade offret att dansa macarena

Publicerad 2023-06-01

Jönköpings tingsrätt.

Två unga misshandlade en jämnårig 18-åring samtidigt som de tvingade honom att göra macarena-dansen naken.

En misshandel som har beskrivits som tortyrliknande av åklagaren.

Nu har två dömts för brottet och en tredje person friats i Jönköpings tingsrätt.

Det var en julikväll förra året som 18-åringen hämtade upp sina tre kompisar utanför en matbutik i Jönköping. De åkte ut från stan mot Rogbergasjön utanför Tenhult. Strax norr om sjön stannar de vid ett skogsparti och röker.

Offret, 18-åringen, trodde de skulle stanna där för att ”chilla”, berättar han i förhör. Men så blev det inte. Plötsligt tog en av de unga männen, som satt i baksätet, strypgrepp om 18-åringen och höll upp en kniv mot 18-åringens hals.

När 18-åringen undrade varför han gjorde så släpper han taget om honom för en stund och säger att det var på skoj. Men det var bara början.

Tortyrliknande misshandel

Två av de unga männen tvingar ut honom ur bilen och att han ska klä av sig, alltihop under knivhot. När den tredje personen sitter kvar i bilen misshandlar de 18-åringen med sparkar och slag mot både kropp och ansiktet.

I Jönköpingsposten beskriver kammaråklagare Terése Klein misshandeln som tortyrliknande. De rispade honom med en pinne och en käpp samtidigt som de hetsar honom att dansa macarena-dansen naken.

”Jag ska döda dig”, ska mannen med kniv ha sagt, uppger 18-åringen i förhör. Han får höra att om han berättar om det här för någon kommer hans familj att få problem.

Sen tvingar de 18-åringen att springa därifrån själv in i skogen. De tre unga männen stjäl 18-åringens bil och åker därifrån.

Döms till skadestånd och ungdomsvård

Delar av misshandeln filmades och har kunnat användas som en del av bevisningen. Två av männen har nu dömts. Den ena till ett års ungdomsvård för grov misshandel, en rad trafikbrott och ringa narkotikabrott.

Den andra döms till ett års ungdomsövervakning för grov misshandel och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

18-åringen fick bland annat hjärnskakning, frakturer på ländryggen och en rad yttre skador.

För detta ska två av de unga männen betala 142 000 kronor var till 18-åringen. Den tredje medåtalade mannen, som satt i bilen, frias, men ska betala knappt 10 000 kronor i skadestånd till offret.

Följ ämnen i artikeln