Gävlebocken får stå kvar trots sitt luggslitna tillstånd

Publicerad 2023-12-20

Årets Gävlebock blev ett fågelbord.

Trots att träskelettet nu skymtar fram genom halmen hoppas kommunen att den ska klara julen.

– Han ser mer luggsliten ut än vanligt, men den kommer få stå kvar som planerat, säger bockens presstalesperson Anna-Karin Niemann.

Först stod Gävebocken ståtlig med sin tjocka halm. Nu är den till stora delar kal och ansatt.

Sedan tre dagar innan första advent har Gävlebocken stått ute och det dröjde inte länge innan den ansattes av hungriga kajor. Även en liten and hittade fram för att ta sig ett smakprov.

– Vi har aldrig varit med om detta tidigare och det överraskade oss verkligen, säger bockens presstalesperson Anna-Karin Niemann.

Har ni övervägt fågelskrämmor?

– Nej, det har vi inte. Det kändes inte som en riktig julanda att skrämma bort fåglarna. Vi ville hitta ett snällare sätt att få bort dem på och tänkte att vi skulle ställa ut julkärvar med halm för att locka bort dem.

Bocken har börjat bli riktigt luggsliten efter besöken från fåglarna.

Men efter att ha rådfrågat experter kom Bockenkommittén fram till att det inte var ett alternativ då det antagligen enbart skulle locka fler fåglar.

Får stå kvar i sann julanda

På bockens egna sociala medier har det varit positivare tongångar än vanligt berättar Anna-Karin Niemann. Många har uttryckt att bocken på detta vis ändå kommer till nytta på ett bra sätt.

– Vi har sett ett enormt positivt gensvar i stället i kommentarerna på sociala medier. Folk tycker att den ska stå kvar och det kommer den göra till den 2 januari.

Även om den ser lite luggsliten ut nu så är det är inte så mycket de kan göra åt situationen förklarar Anna-Karin Niemann.

– Det gör lite ont att gå förbi och se att den är ansatt. Men vänlighet går före fåfänga. Det kändes rätt att vi tog det här beslutet att den får stå kvar som den är. Bocken ska stå för julanda, värme och omtänksamhet. Så att fåglarna får lite mat i magen kan bli en lite av årets julklapp till dem kan man kanske tänka.

Hur ska ni motverka att detta sker igen kommande år?

– Det är en jättebra fråga. Vi ska utvärdera detta den 1 januari och ta in experter på området så att inte samma problem uppstår igen. Vi hoppas hitta en lösning, säger Anna-Karin Niemann.

Bocken i sitt stårliga utförande vid invigningen.

Följ ämnen i artikeln