Över 40 döda efter attack mot skola: ”Barbariskt – oskyldiga barn”

Publicerad 2023-06-18

Minst 41 personer mördades i en brutal attack mot en skola i Uganda.

Terrorstämplade gruppen ADF tros ligga bakom.

– Det är barbariskt och oacceptabelt. Det är en attack mot oskyldiga barn, säger Bulama Bukarti som jobbar på en lokal tidning.

Vid 23:30 lokal tid på fredagen drabbades en privatskola i Uganda för en brutal attack. Minst 41 personer dödades och den islamistiska rebellgruppen ADF pekas ut för att ligga bakom morden.

Rebellerna högg ihjäl elever med machete och anlade en eld inne i en sovsal, ett tiotal dog av branden.

Skolan ligger i distriktet Kasese och hade ungefär 60 elever i åldrarna 13 till 18. Många av eleverna bodde på skolan. 39 av dödsoffren var elever, skriver CNN.

”Barbarisk attack”

Efter attacken flydde rebellerna över gränsen från Uganda till Kongo-Kinshasa, där de har sitt gömställe i nationalparken Virunga.

– Detta är en barbarisk och oacceptabel attack. Det är en attack mot oskyldiga barn. Det är en attack mot Ugandas och Kongos framtid. Inget barn, ingen förälder ska behöva gå igenom detta, säger Bulama Bukarti som jobbar på en lokal tidning till Al Jazeera.

Säkerhetsstyrkor kör genom den folkmassa som samlades utanför skolan efter terrordådet.

På lördag gick Ugandas militär ut med ett pressmeddelande.

Man uppger att ADF brutit sig in i skolans matförråd och stulit bönor och posho, en slags majsgröt. Mat som sex kidnappade elever tvingades bära under flykten.

”Våra styrkor jagar fienden för att rädda de bortförda eleverna och för att förstöra den här gruppen”.

Enligt experten Richard Moncrieff, som BBC talat med, kan rebellerna ha riktat attacken mot skolan för att rekrytera barn.

– De här terrorgrupperna vill göra avtryck genom våldshandlingar. De vill visa att de finns och de vill visa sina allierade i IS och andra delar av världen att de fortfarande är aktiva, säger Moncrieff.

39 av dödsoffren på skolan var elever där.

Kritik mot militären

I jakten på förövarna har armén lagt in helikopterstyrkor för att kunna leta i den bergiga miljön i Virunga.

Men kritiker menar att militären kunde ha förhindrat attacken. Skolan ligger ungefär två kilometer från gränsen, där det finns en hög militär närvaro.

– Det finns ingen anledning till att en sån här attack ska kunna ske. Det finns flygtillgångar, artilleri och definitivt tillräckligt med personal för att jaga ADF, säger experten Daniel Bwambale till Al Jazeera.

Följ ämnen i artikeln