Syster Marianne är död – blev 97 år

Lukas Jacobson

Publicerad 2023-06-24

Syster Marianne 1954.

Svenska kyrkans första nunna syster Marianne har dött.

Hon öppnade på 60-talet Alsike kloster som blev känt som en fristad för flyktingar.

– Det slutade med att vi sjöng ”I himlen”. Då tittade hon upp igen och en tår föll, säger kollegan syster Karin till UNT.

Syster Marianne har dött 97 år gammal, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Marianne Nordström föddes i Indien 1925 och valde som 19-åring att börja leva ett liv i kloster. År 1954 den första nunnan i Svenska kyrkan.

– Det slutade med att vi sjöng ”I himlen”. Då tittade hon upp igen, en tår föll på hennes kind och sedan föll hakan ner och hon var borta, säger kollegan syster Karin till UNT.

Fristad för flyktingar

1964 började klosterverksamheten i Alsike. Ett kloster som kom att hamna i medias strålkastare.

Nunnorna i Alsike kloster har hyllats för sina insatser för människor i nöd. Under flera decennier erbjöd de en fristad för flyktingar som fått sin asyl avvisad.

Syster Marianne 2014.

Polisen gjorde totalt 25 razzior mot klostret på grund av flyktingverksamheten. En som blev särskilt uppmärksammad var 1993 när ett tiotal poliser stormade klostret för att hämta 47 efterlysta flyktingar.

Kritik för antisemitism

Nunnorna syster Marianne, syster Ella och syster Karin tilldelade år 2014 Aftonbladets pris Svenska Hjältars Livsgärning för den hjälp de gett åt människor på flykt.

En prisutdelning som hårt kritiserades av Svenska kommittén mot antisemitism.

”Marianne har också en annan historia. Hon har vid upprepade tillfällen spridit judehat och ursäkter för den nazistiska förintelsepolitiken”, skrev SKMA:s ordförande Willy Silberstein i en debattartikel i Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln