Vädjan inifrån polisen: Använd militären redan nu

Publicerad 2023-10-15

De senaste skjutmorden ändrar inte statsminister Ulf Kristerssons (M) syn på hur militären ska kunna användas för att bekämpa gängbrottsligheten.

Men den eskalerande våldsvågen pressar Stockholmspolisen hårt och källor inom polisen vädjar om att hjälp måste komma från militären redan nu.

– Militären har en förmåga att bevaka områden som skulle vara användbart, säger en uppgiftslämnare.

Under natten till fredagen sköts två kvinnor till döds i en villa i Tullinge utanför Stockholm.

Dådet ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha koppling till den pågående våldsvågen som rör Foxtrot-nätverket och är ett i raden av dåd som skakat Stockholmsområdet under året.

Nu vittnar personer inom Stockholmspolisen om att läget inom myndigheten är extremt svårt.

– Polisen är så underbemannad och har massor med objekt att spana på. Dessutom flera andra ärenden som kräver polisresurser som fotbollsmatcher, Ryssland-konflikten, Israel-konflikten och den förhöjda terrornivån, säger en källa.

”Skulle vara användbart”

Under de senaste veckorna har allt fler politiska partier sällat sig till tanken om att polisen ska kunna ta hjälp av Försvarsmakten vid fler tillfällen än i dag.

Regeringen och Sverigedemokraterna har öppnat upp för att militär ska kunna använda våld mot civila. Utredningen är klar först i april 2025.

En uppgiftslämnare inom polisen som Aftonbladet talat med menar att polisen behöver hjälp av militären redan nu.

– Det som verkar vara ett nytt modus för gärningsmännen, att tränga sig in i bostäder och rent ut sagt avrätta folk, innebär ju att fler adresser måste bevakas. Militären har en förmåga att bevaka områden som skulle vara användbart.

Skjutningen förändrar inte läget

Men statsminister Ulf Kristersson anser inte att nattens händelser ändrat synen på hur militären ska kunna användas för att bekämpa våldsvågen.

– Inte just de två händelserna, säger statsministern.

– Det är två helt förfärliga händelser, tillägger han.

Ulf Kristersson pekar på den utredning som nu har tillsatts, men som alltså dröjer till våren 2025 med att presentera förslag på hur militären ska kunna bistå polisen i högre utsträckning än i dag.

– Vi har nu formaliserat ytterligare ett steg för att polisen ska kunna ta mer hjälp av svensk försvarsmakt där de har förmågor som är användbara.

– Vi måste använda samhällets samlade resurser för att stoppa de här kriminella gängen. Vi kommer inte ge oss förrän de är besegrade.

Försvarsmakten under övning förra året.