Bilderna visar: Gazas största sjukhus i ruiner

Publicerad 2024-04-02

Gazas största sjukhus finns inte längre.

Israeliska arméns två veckor långa räd har lämnat al-Shifa i ruiner.

– Att förstöra al-Shifa är som att slita ut hjärtat ur hälsosystemet, säger Margaret Harris, talesperson för Världshälsoorganisationen.

Under två veckor har den israeliska militären (IDF) genomfört en omfattande räd mot Gazas största sjukhus, al-Shifa, i Gaza City i jakt på terrorstämplade Hamas.

Efter att IDF lämnat sjukhuset börjar vidden av förödelsen träda fram.

– Vi har haft kontakt med personalen. Cheferna säger att al-Shifasjukhuset är borta. Det kan inte på något sätt fungera som ett sjukhus längre, säger Margaret Harris, talesperson för Världshälsoorganisationen (WHO) till nyhetsbyrån Reuters.

Under tisdagen hoppades WHO kunna sända ett team för att hjälpa de återstående personer och patienter som finns kvar i området. För det behövs tillstånd från Israel.

– Vi har försökt ta oss dit dag efter dag efter dag. De flesta av våra resor har nekats, säger Harris.

”Hittades döda”

Läkare utan gränser (MSF) har tagit del av bilder och vittnesmål efter räden och skriver i ett pressmeddelande: ”Människor på plats vittnar om döda kroppar på gatorna och massarresteringar av medicinsk personal och civila”.

Basel al-Hilou, boende i norra Gaza, uppger för nyhetsbyrån AP att sju av hans släktingar hittats döda i ruinerna.

– De hittades döda sittandes i ett hörn, lutade mot väggen. De såg ut att sitta som vanligt, men de var täckta av blod. Kropparna låg kvar i sju dagar och var svullna, de hade alla börjat ruttna, säger han.

MSF uppger att man är förskräckt över att sjukhuset – där tusentals tagit skydd och sökt vård – nu ligger i ruiner.

”Kroppar ligger på gatan”

”Även om vi inte kan bekräfta det exakta antalet döda, uppger offentliga källor att hundratals dödats, däribland sjukvårdspersonal, och att kroppar ligger på gatan”, skriver man vidare i pressmeddelandet.

WHO uppger att sjuka lämnats utan vård under de två veckor som räden pågick och att 21 patienter dött till följd av detta. Ytterligare 107 patienter, fyra av dem barn, var i söndags fast på sjukhuset. 28 av dem bedöms som kritiskt sjuka.

– Att förstöra al-Shifa är som att slita ut hjärtat ur hälsosystemet, säger Margaret Harris.

IDF har beskrivit operationen som lyckad.

– Det var en betydelsefull operation i den mening att det innebar ett dråpslag mot Hamas och Islamiska jihad, sa talespersonen Daniel Hagari i går.

Man har uppgett att patienter evakuerats före räden och att varken civila eller sjukvårdspersonal skadats. 200 Hamasmedlemmar uppges ha dödats, och flera hundra militanta palestinier ska ha gripits.

Ett rum inne i al-Shifasjukhuset.

Följ ämnen i artikeln