Maktskifte i Thailand – så kan Thailands turism ändras

Publicerad 2023-05-17

Thailand rör sig mot ett generationsskifte i och med oppositionens seger i söndagens parlamentsval, menar experter.

Turism är en prioriterad fråga för att få fart på landets ekonomi.

– Det finns de som vill göra sexarbete lagligt, säger Thailandsexperten Karin Zackari.

Pita Limjaroenrat, ledare för ”Ny framtid” utropade sig till segrare i söndagens thailändska parlamentsval.

Oppositionspartierna Pheu Thai och Ny Framtid var tydliga vinnare med över 90 procent av rösterna i representanthuset.

Men ännu är det inte avgjort – det kvarstår ett avgörande från senaten kring vem som tar över posten som regeringschef.

Valet i Thailand engagerade totalt 52 miljoner thailändare och beskrivs av experter som ett ”avgörande vägval” för landets framtida demokrati.

”Partiets agenda innebär en existentiell utmaning för etablerade maktcentra – militären, monarkin, rättsväsendet, institutionerna och aktörerna som har styrt Thailand i decennier”, sade Thitinan Pongsudhirak på institutet för säkerhet och internationella studier vid Chulalongkorn University tidigare, skriver BBC.

Skifte i synen på turism

Thailand, som har haft militärstyre i över 60 års tid, rör sig nu mot ett generationsskifte, säger Karin Zackari, forskare på Centrum för öst- och sydöstasienstudier och Thailandexpert.

Pita Limjaroenrat engagerar unga väljare som vill se demokratiska reformer. Folket vill se en förändring och vill inte längre rätta sig under militärens styre.

– Det handlar om skifte i värderingar, både politiskt och kulturellt, säger Karin Zackari.

Pita Limjaroenrat ledare för oppositionspartiet Phak Kao Klai (”Ny framtid”).

Turism har inte ingått i valkampanjen men är en avgörande fråga för Thailand på grund av den är så grundläggande för landets ekonomi, säger hon.

– Landet befinner sig i en ekonomisk kris sedan den förra militärledda regeringen. Att vända det kommer att bli en utmaning. Det som tidigare har gjorts har inte haft genomslag, man har fokuserat ganska mycket på konservativa värderingar som inte gjort landet mer attraktivt.

Vill se reformer kring sexarbete

De progressiva partierna, däribland Phak Kao Klai (”Ny framtid”), vill ha mer frihet men också mer rättssäkerhet, säger Karin Zackari.

Turism i Phuket, Thailand.

– Thailand har under tidigare regering blivit lite tråkiga, med konservativa regler, ur ett turistperspektiv. Man har fokuserat på ett restriktivare nattliv och gatuliv. Mat får till exempel inte säljas var som helst. Flera har tvingats bort från gatubilden och stränder, sådant som påverkar upplevelsen av landet som en vibrerande plats.

En av de viktigaste frågorna för partiets väljare är hbtq-rättigheter och att driva frågan om äktenskap i samkönade relationer bland annat.

– Lyckas man upprätta detta är det en sak som boostar turismen, säger hon.

Det finns kandidater i både Ny framtid och Pheu Thaisom som även vill se reformer kring sexarbete, berättar Karin Zackari.

– Det finns de som vill göra sexarbete lagligt och huruvida det kan gå igenom eller inte eller hur lång tid det kan ta är oklart. Det är ingen stor fråga för väljare. Det är förbjudet men man har aldrig hindrat den sortens turism.

Thailands sittande premiärminister Prayut Chan-O-Cha, ledare för partiet ”Enad nation”.

Följ ämnen i artikeln