Fel hos Arbetsförmedlingen – hundratals kan ha fått sina identiteter röjda

Publicerad 2022-10-14

Omkring 250 personer med skyddad identitet kan ha fått sina identiteter röjda.

Detta efter att Arbetsförmedlingen kan ha skickat brev till personernas gamla adresser.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger myndighetens presschef Hans G Larsson.

På grund av ett fel i Arbetsförmedlingens register kan omkring 250 arbetssökande personer med skyddad identitet ha fått sina identiteter röjda.

Felet ska ha uppstått i samband med en ändring som Skatteverket gjorde den 1 juli.

– Skatteverket ändrade då hur de skickar över information till oss. Vi visste om den här förändringen och hade förberett för den, men något har gått fel, säger Hans G Larsson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Kan ha fått brev till gamla adresser

Arbetssökande som ändrat namn, adress eller fått skyddad identitet sedan den 1 juli kan beröras av felet.

– För att man ska vara berörd ska man ha fått ett fysiskt brev, som en kallelse, från oss. Det är inte säkert att de 250 personerna med skyddad identitet har fått det, men vi kollar på det, säger Hans G Larsson.

Personerna kan bland annat ha fått breven skickade till sina gamla adresser som de hade innan de fick skyddad identitet. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det beröra personer som adressändrade mellan den 1 juli till den 10 oktober i år.

– Det var först i början av september som vi förstod att något större hade gått fel. Då satte vi igång med ett systematiskt felsökningsarbete där vi upptäckte att det var överföringen av personuppgifterna som blivit fel, säger Hans G Larsson.

För personer med skyddad identitet kan det få allvarliga konsekvenser.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och jobbar med att det ska bli så små konsekvenser som möjligt, fortsätter han.

Ska kontakta berörda personer

Myndigheten jobbar nu med att ta reda på hur många personer totalt – utöver de med skyddad identitet – som fått brev skickade till fel adresser.

– Jag kan inte säga hur många totalt som berörs av detta. Det första vi gjorde var att rätta till felet som påverkar personer med skyddad identitet, säger Hans G Larsson.

Enligt honom har myndigheten anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten. Han säger också att Arbetsförmedlingen ska kontakta samtliga berörda.

– Vi vill vara helt säkra på vad som hänt i varje enskild fall. Det kan handla om några få brev som skickats till fel adresser, men det kan också handla om flera brev, som skickats till de 250 personerna, säger Hans G Larsson

Följ ämnen i artikeln