17-åring drunknade – räddningsinsats försvårades

Polisen kritisk mot privatpersoners ageranden

avChristoffer Nilsson

En tonårspojke drunknade vid en camping i Degerfors i går.

Polisen i Örebro vittnar om hur privatpersoner störde räddningsarbetet och stod i vägen på bryggan.

”På platsen fanns även vuxna personer vilka lyfte upp sina barn ’för att de skulle se bättre’”, skriver Örebropolisen i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

En 75-årig man och en 17-årig pojke dog i två olika drunkningsolyckor på campingplatser i Sverige i går.

Den äldre mannen drunknade i Landskrona och 17-åringen försvann under vattenytan vid Degernäs camping i Degerfors.

I båda fallen riktar polisen skarp kritik mot hur vissa privatpersoner betedde sig vid olycksplatserna.

1 av 2 | Foto: Anna-Stina Tallmyren / KT
Polisen ställer sig kritisk till hur allmänheten betedde sig under räddningsinsatsen.

”Lyfte upp barnen – för att de skulle se bättre”

Enligt ett Facebookinlägg från polisen i Örebro län stod flera vuxna personer i vägen på en brygga och försvårade för räddningspersonal på plats.

”Här får polis på plats avvara resurser för att fysisk flytta personer från bryggan och på så vis göra fri väg åt räddningstjänsten. På platsen fanns även vuxna personer vilka lyfte upp sina barn ’för att de skulle se bättre’”, står det i inlägget.

När privatpersoner började fotografera räddningsarbetet fick viss räddningspersonal lägga fokus på att skyla pojkens kropp, uppger polisen.

”Att de dessutom har mage att ifrågasätta när jag ber dem lägga undan sina telefoner i respekt för pojken är upprörande och fullständigt bortom normalt hyfs”, står det i inlägget som fått stor spridning på Facebook.

Även om vissa personers beteenden kritiseras vill man hylla andras gärningar i samband med olyckan. Flera hjälpte till med att använda egna båtar, dyka efter pojken och bära utrustning, uppger polisen.

Räddningstjänsten: En liten klick

Polisen bakom inlägget har skrivit under med sitt förnamn.

– Det är skrivet av en kollega som varit på platsen och det är skrivet utifrån hans upplevelse, så det är ingenting jag kan kommentera, säger Jan Matérne, vakthavande befäl vid polisen region Bergslagen.

Inte heller stationsbefälet vid polisen i Örebro ville kommentera inlägget.

Tomas Carlsén är räddningschef i beredskap vid Bergslagens räddningstjänst.

– Det finns fantastiska insatser som görs men så finns det en liten klick som ska gotta sig i andras olycka. Vi upplever det som ett störande och tråkigt beteende. Till viss del är det nog media som driver på det med användandet av läsarbilder, säger Carlsén.

Enligt räddningschefen var situationen under räddningsarbetet inte ovanlig.

– Nej, jag skulle säga att det här är det nya normala, tyvärr. Polisen hjälper oss ofta med att försöka hålla undan nyfikna vid trafikolyckor och bränder. Man får mota bort de som ska fota, säger han.

I går rapporterade Aftonbladet om polisens kritik efter drunkningsolyckan i Landskrona.

– Folk lyssnade inte på polisens uppmaningar att utrymma bryggan och vägrade att flytta på sig när räddningspersonalen behövde utrymme för att rädda liv, sa Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen region Syd i går.

Fotnot: Läs polisens inlägg i sin helhet här.

ARTIKELN HANDLAR OM