Blixtoväder och hällregn i Västerås – bränder befaras i Värmland

Publicerad 2018-06-03

Ett band av åska och blixtar drog in över Värmland och Västmanland – och högsommarvädret byttes mot bränder och strömavbrott.

Åskkaoset stängde Arlanda under en 20-minutersperiod.

– Vi fick in ett åskoväder som orsakade ett par brandhärdar, säger Gunnar Henriksson på räddningstjänsten i Mälardalen.

Årets första tropiska natt förärades Vinga under natten mot söndag.

Längre norrut bjöds det också på ett väder värdigt tropikerna – en rejäl eftermiddagsskur.

Strax efter klockan 16 drog ett band av åska och blixtar in över delar av Värmland i riktning mot Västerås. Där orsakade det plötsliga extremvädret en hel del jobb för räddningstjänsten på kort tid när hällregn och blixtar skymde solen.

– Det blev småstökigt ett tag, säger Gunnar Henriksson, inre befäl vid räddningstjänsten Mälardalen.

Flygplatsen Arlanda tvingades stoppa verksamheten under en period på grund av ovädret.

– På grund av åskovädret gick man hålla de ankommande planen en tio minuter extra i luften innan de kunde gå ner och landa och sedan har man haft en tankningsrestriktion på ungefär 20 minuter på marken, säger Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia.

Avbräcket ledde till förseningar - som väntas dröja kvar under kvällen.

– Nu på kvällskvisten har vi förseningar på i snitt en kvart, för enstaka flighter kan det handla om 20, 30 minuter, säger Åsa Öhman.

Gunnar Henriksson på räddningstjänsten berättar att åskovädret orsakade några bränder, som de dock snabbt fick kontroll över. Även träd ska ha fallit över mindre vägar utanför Västerås.

– Och en blixt slog ner i en villa och slog ut elen, men där blev det ingen brand, säger Gunnar Henriksson.

Bilder från Västerås visar hur staden plötsligt dränktes i stora mängder regn. Vädersystem ser enligt SMHI:s kartor ut att ha kommit från Värmlandstrakten – där räddningstjänsten gärna hade sett mer nederbörd.

Där befarar man nämligen att blixtovädret kan orsaka ytterligare skogsbränder, på samma sätt som under lördagen, enligt NWT.

– Det har varit väldigt mycket blixtnedslag i vår kommun. På blixtregistreringen vi såg nu på morgonen är det ju hur mycket som helst, säger Peter Karlsson vid räddningstjänsten i Bergslagen till NWT.

– Vi hade en massa andra bränder och det kan bli fler också. När det är åsknedslag vet vi av erfarenhet att det kan ta något dygn innan bränderna kommer i gång efter nedslagen.

Risken för skogsbränder i området är enligt SMHI ”mycket stor eller extremt stor”.

I går blåste taket av en affärslokal i Örebro efter att plötsligt oväder drog in över staden på eftermiddagen.