Ship to Gaza förföljt av grekisk kustbevakning

Uppdaterad 2011-07-08 | Publicerad 2011-07-07

Ship to Gaza Sweden har nått den sydliga ön Kythira efter sju timmars färd med grekisk kustbevakning i svansen.

– De är rädda att vi ska ta oss ut på internationellt vatten, säger riksdagsledamoten Jabar Amin.

Grekiska kustbevakningsbåtar och helikoptrar har följt det svensknorskgrekiska skeppet "Juliano" på nära håll sedan det lämnade hamnen i morse, berättar riksdagsledamoten Jabar Amin och författaren Maria-Pia Boethius på telefon.

Söderut

Där de två sitter på ett café nära hamnen i staden Kythira på öns sydspets har de uppsikt över de två båtar från den grekiska kustbevakningen som lättat ankar endast tio meter från deras eget skepp.

- Vi har tillstånd att röra oss i grekiska vatten, så de kan inte stoppa oss på laglig grund. I morgon gör vi ett försök att röra oss söderut, säger Jabar Amin.

Att ens komma så här långt har varit en kamp för Ship to Gaza Sweden - det tog 13 dagar att få tillstånd att segla - men grekerna på båten har varit en stor hjälp för att kunna ta sig igenom de byråkratiska attackerna, säger Maria-Pia Boethius.

Störningar

– Och det har varit otroligt viktigt att det varit svenskar med. De har stor respekt för Jabar som svensk riksdagsledamot.

Trots störningar av kustbevakning och polis har gruppen ändå känt stöd från enskilda människor de kommit i kontakt med.

– Vi har mött både poliser och kustbevakning som har sagt att "vi vill inte göra det här, vi beundrar er", säger Maria-Pia Boethius.

Förutom "Juliano" har bara ytterligare ett skepp från Ship to Gaza fått tillstånd att segla - ett franskt skepp som lättade ankar från Korsika.

De övriga skeppen i flottan väntar fortfarande på tillstånd att segla.